San Francisco maakt zonnepanelen verplicht bij nieuwbouw

Als thuisbasis van de technologische innovatie is er het stadsbestuur van San Francisco veel aan gelegen om de stad voorop te laten lopen op diverse gebieden. Het volledig laten draaien van de metropool op duurzame energie is daarbij één van de belangrijkste speerpunten. Een nieuwe aanpassing in de wet moet daarbij een handje gaan helpen.

Een nieuwe aanpassing in de wet stelt dat ontwikkelaars bij de constructie van nieuwe gebouwen verplicht zijn om zonnepanelen te bouwen op het dak van hun project. De regel is een uitbreiding en aanscherping van een bestaande regel, die stelt dat minimaal 15 procent van een dak moet worden gereserveerd voor mogelijke zonnepanelen. De gemeente wil nu dat deze ruimte nu daadwerkelijk wordt voorzien van panelen, in plaats van alleen voorbereid. Daarmee is San Francisco de eerste stad ter wereld die het plaatsen van zonnepanelen verplicht stelt bij nieuwbouw.

De nieuwe regels gelden overigens alleen voor kleine en middelgrote nieuwbouw, gebouwen met 10 verdiepingen of minder. Daardoor zou de aanscherping volgens tech blog Engadget ook kunnen worden gezien als een ‘politieke PR stunt‘. “Het aantal gebouwen met minder dan 10 verdiepingen dat de afgelopen jaren is gebouwd is bijzonder laag,” stelt Tim Seppala.

Op 1 januari 2017 zal de nieuwe regelgeving in San Francisco van kracht gaan.