Santeon ziekenhuizengroep ontwikkelt eigen database om greep te krijgen op uitgaven

De prijzen voor geneesmiddelen stijgen steeds sneller waardoor zelfs mensen in de rijkere landen, waaronder Nederland, sommige medicijnen nauwelijks nog kunnen betalen. Ziekenhuizengroep Santeon heeft daarom een database ontwikkeld om proberen greep te krijgen op deze gigantische uitgaven.

Volgens NRC kost een geneesmiddel voor kanker per persoon per maand al zo’n 5000 euro. Tot voor kort konden ziekenhuizen deze kosten verhalen op zorgverzekeraars. Nu moeten ze deze echter zelf betalen met een vastgesteld budget.

Het Zorginstituut Nederland adviseerde dan onlangs ook om het medicijn Nivolumab, een middel voor een bijzonder vorm van uitgezaaide kanker niet meer te vergoeden, omdat de kosten niet opwegen tegen de winst in ‘gezonde levensmaanden’.

Dure geneesmiddelen zijn dan ook een hot topic, waardoor Santeon die zes toonaangevende ziekenhuizen onder zich heeft staan, een eigen database heeft gebouwd om inzicht te krijgen in deze gigantische kostenpost. In de database worden voorgeschreven middelen van de ziekenhuizen per ziekte en per arts bijgehouden. Aan de hand van de gegevens kunnen ze daarna zien in welk ziekenhuis en door welk arts de behandeling het meest effectief en efficiënt wordt uitgevoerd.

Een database als potentiële goudmijn

Dit is waardevolle informatie voor bijvoorbeeld fabrikanten die er door middel van deze data makkelijk achter kunnen komen welk medicijn wel of niet werkt. Santeon noemt de nieuwe database dan ook wel een potentiële goudmijn, doordat ziekenhuizen de informatie eventueel kunnen verkopen aan fabrikanten. Santeon laat daarbij weten dat de privacy van patienten is gewaarborgd:

Wij blijven eigenaar van onze data. De privacy van patiënten is gewaarborgd: onderzoekers kunnen voor een specifieke onderzoeksvraag een selectie uit de anonieme gegevens krijgen.

De ontwikkeling van slimme wearables en technologieën om onze gezondheid te verbeteren is de laatste tijd een veel besproken onderwerp. Zo werden er vorige week op de CES weer verscheidende nieuwe gadgets en samenwerkingen gepresenteerd en maakten we op Border Session kennis met Bio.logis dat medicatie wil afstemmen op jou genen aan de hand van een grote database met daarin informatie over verschillende soorten medicatie. Het gehele artikel over de database van Santeon is hier bij NRC te lezen.