Schaapherder gebruikt drone om schapen naar een ander veld te drijven

Drones worden de laatste tijd voor allerlei doeleinden ingezet. Zo brachten creatieve onderzoekers het standbeeld van Jezus Christus in Rio de Janeiro in kaart via drones en besloot documentairemaker Sam Cossman om de kleine vliegtuigjes in te zetten tijdens het filmen van een vulkaanuitbarsting. Inmiddels is er weer een video opgedoken waarbij een drone een wel heel bijzondere hoofdrol vervult.

Schaapherder Paul Brennan zag zijn kans schoon en besloot om een kleine consumentendrone in te zetten als ‘herdershond’. Brennan wist met behulp van de drone zijn schapen van het ene veld naar het andere veld te drijven, waardoor hij zijn hond een dagje rust kon geven. De drone, door Brennan omgedoopt tot ‘SHEP the Drone’, wist blijkbaar genoeg lawaai te maken om de schapen naar een andere positie te jagen. Via de juiste technieken liet Brennan de drone langs de kudde schapen cirkelen, waarna de schapen zich braaf naar het andere veld begaven.

Ondanks het creatieve idee van Brennan is het nog maar de vraag of de drone ook daadwerkelijk een ‘herdershond’ kan vervangen. De meeste drones dienen momenteel nog bestuurt te worden door een persoon, waardoor de schaapherder zelf aan het werk zal moeten.

Buiten het feit dat diverse fabrikanten drones ontwikkelen die zelf in staat zijn om een route te vliegen op basis van GPS, blijft het de vraag of een drone wel effectief genoeg is. De drone zal uit zichzelf moeten beslissen wanneer het in actie moet komen, bijvoorbeeld als er een schaap wegloopt.