Pixar-achtige Kuri-robot gaat de belangrijke momenten van je kinderen vastleggen

Kuri

Ken je Kuri nog? Deze robotassistent leek rechtstreeks uit een Pixar-film te komen. Maar laat zijn uiterlijk je niet bedriegen: de robot is behoorlijk slim. En zijn maker, Mayfield Robotics, gaat hem nu nog slimmer maken. De robot gaat namelijk alle belangrijke momenten van je kind zelfstandig voor je opslaan, zodat jij ze nooit mist.

Als ouder zijnde ben je snel bang dat je de mooiste momenten uit het leven van je kind mist. Denk bijvoorbeeld aan zijn of haar eerste stapjes of eerste woordje. Je zal maar net in een andere kamer zijn. De kleine robot Kuri gaat die momenten automatisch voor je opnemen, dankzij een mix van beeldherkenning en machine learning.

Kuri bepaalt zelf wanneer het moet beginnen met het opnemen van een video. Daar kun je zelf voorkeuren voor instellen. Het idee is dan natuurlijk dat de robot direct begint met filmen als je kind opeens een grappig dansje begint te doen of voor het eerst aan de wandel gaat. En hoe meer Kuri opneemt, hoe beter hij begrijpt welke beelden jij wilt zien.

Hoe interessant zijn de beelden?

Het klinkt allemaal prachtig, maar er doemen wel direct wat vragen op. Hoe weet Kuri immers wat een belangrijk moment is dat vastgelegd moet worden? Gaat het prachtige beelden maken die je steeds blijft terugkijken, of zie je jezelf vooral stofzuigen? Natuurlijk kun je instellen wanneer en waar Kuri beelden mag schieten – die spannende momenten in de slaapkamer tussen jou en je partner mag hij waarschijnlijk wel achterwege laten – maar dan kun je alsnog met weinig interessante beelden zitten.