Scheidsrechters dragen smartwatches tijdens het WK voetbal om te bepalen of doelpunt echt telt

Tijdens de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië gisteravond op het WK voetbal droegen de scheidsrechters een smartwatch dat begon te trillen op het moment dat er gescoord werd. Op hun horloge was op dat moment groot de tekst ‘GOAL’ in beeld. Die melding wordt getriggerd door een aantal camera’s die zijn opgesteld rondom de goal, en registreren of het een geldig doelpunt is.

Het is voor het eerst dat er tijdens een WK voetbal met dergelijke technologie geëxperimenteerd wordt. Het controleren van de geldigheid van een doelpunt is al jarenlang een discussiepunt binnen het voetbal, waar men over het algemeen niet welwillend staat ten opzichte van technologische innovatie, boven ‘de authenticiteit van de sport’.

764882859899970448

sfzfzqphfv66ubmra76p

Een schril contrast vormt de afgelopen weken het WK Hockey waar met behulp van videobeelden en het live opvragen daarvan, menig strafcorner alsnog gegeven of ingetrokken wordt. Maar nu moet dus ook het voetbal aan de nodige vooruitgang geloven: Zeven high-speed camera’s registreren tijdens de wedstrijd of een doelpunt nou wel of niet over de lijn is, op de millimeter nauwkeurig.

In minder dan een seconde ontvangen alle scheidsrechters op het veld een melding wanneer een bal in de goal zat, en of er dus een doelpunt is gevallen. Het GoalControl systeem is ontwikkeld door een Duits bedrijf, dat claimt dat zijn 4D detectiesysteem ‘feilloos is’.

Alhoewel de FIFA dus altijd fel tegenstander was tegen videocontrole op de doellijn, kan het er inmiddels simpelweg niet meer om heen. De afgelopen 4 jaar werd het systeem uitvoerig getest en de komende weken kunnen we het dus tijdens het WK in actie zien. Overigens behoudt een scheidsrechter altijd het recht om het systeem te overrulen, en een goal toch goed- of af te keuren.