Je laptop kan in je tas blijven zitten bij nieuwe handbagagescanner Schiphol

De laptop uit je tas halen bij controle op Schiphol is binnenkort wellicht verleden tijd. Schiphol test namelijk nieuwe scanapparaten voor handbagage waarbij laptops en vloeistoffen in je tas kunnen blijven zitten.

In plaats van het gebruikelijke beeld van bovenaf, krijgen medewerkers een 360-gradenbeeld van de inhoud van je tas te zien. De medewerkers kunnen de inhoud van je tas zo beter inspecteren. Nu is het nog verplicht om laptops los in de bakken te plaatsen voor controle. Ook vloeistoffen moeten worden opgeborgen in afsluitbare doorzichtige plastic zakken. Dat levert veel gedoe op en kost uiteindelijk natuurlijk ook extra tijd.

De test wordt onder meer uitgevoerd in Vertrekhal 3. Reizigers krijgen daar in bepaalde rijen andere instructies dan normaal. De vloeistoffen mogen dan in de tas blijven zitten. Mocht deze manier van controleren succesvol blijken, dan gaat Schiphol deze manier van controleren in alle vertrekhallen doorvoeren.

Het vliegveld verwacht dat dit eind 2017 gaat gebeuren. Tot die tijd moet je je laptop dus nog even los in het bakje blijven leggen.