Minister Schultz wil gebruik mobiele telefoon in auto compleet verbieden

Om het probleem van appende bestuurders tegen te gaan, overweegt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het gebruik van een smartphone in de auto compleet te verbieden. Dat zegt ze in een interview met het AD. Nu is het voor bestuurders al verboden om hun smartphone tijdens het rijden vast te houden.

Als het aan Schultz ligt, wordt ook het bedienen van een smartphone in de houder verboden. Op die manier wil ze voorkomen dat mensen hun aandacht niet meer op de weg richten. De minister zegt echter nog liever te zien dat bepaalde technologie die de smartphone helemaal overneemt tijdens het rijden. Ze zegt daarover in gesprek te gaan met telecombedrijven.

Deze zomer pleitte Veilig Verkeer Nederland ook voor een verbod op smartphonegebruik in de auto. Volgens de organisatie is de smartphone de oorzaak van een toenemend aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop. Veilig Verkeer Nederland ziet niets in de huidige regelgeving, omdat mensen de regels volgens de organisatie toch niet volgen. In plaats daarvan betoogt VVN voor een technische beperking die het onmogelijk maakt om te bellen en te appen als je snelheid 30 kilometer per uur of hoger is.

Vorige week kwam naar buiten dat regelgevers in de Verenigde Staten ook willen dat smartphones een soort ‘vliegtuigmodus’ krijgen, die het gebruik achter het stuur onmogelijk maakt. Er zijn al apps die dit hebben ingebouwd of deze functie aanbieden. Zo kun je Pokémon Go niet spelen als je met een hoge snelheid beweegt. Verzekeraar Interpolis biedt een Automodus-app aan. Gebruikers hiervan krijgen korting op hun autoverzekering.