Soms lijken het twee snelwegen die volledig los naast elkaar lopen: De wetenschap en technologische ontwikkeling. Startups en webdevelopers bouwen steeds meer apps, diensten en producten in de hoop alledaagse problemen op te lossen terwijl onderzoekers soms baanbrekende resultaten kunnen bereiken als ze maar de tools en technieken hadden om bepaalde data op grote schaal te verzamelen en verwerken.
Kortom, als de twee eens wat vaker samen zouden gaan werken zijn kan er wellicht sprake zijn van een gouden combinatie. Daarom richtte Mozilla onlangs een Science Lab op, dat zich er speciaal op richt de kloof tussen wetenschap en computer science te dichten. Onder aanvoering van Lab directeur Kaitlin Thaney wordt er nu op de eerste plaats een project georganiseerd voor wetenschappers op gebied van techniek en development.
Het programma is er nu vooral op gericht om academici bekend te maken met de mogelijkheden van het web, bijvoorbeeld als het gaat om het opschakelen van proefpersonen, het koppelen van vrij beschikbare datasets, programmeren en verwerken van gegevens en in algemene zin: Het verbeteren van bestaande onderzoekstechnieken. Of het programma ook programma’s voor webdevelopers gaat organiseren waarin ze wetenschappelijk verantwoord leren om te gaan met data is nog niet bekend.