SciSports BallJames visualiseert alle spelers op een voetbalveld in realtime

SciSports wil professionele voetbalorganisaties helpen bij het begrijpelijk maken van voetbaldata en biedt daarnaast een nieuwe beleving bij het kijken van voetbalwedstrijden. Het bedrijf doet dat BallJames, een product dat zij zelf de “MRI-scan” voor het voetbal noemen.

De startup heeft in totaal 1,35 miljoen euro aan financiering opgehaald in een investeringsronde met investeerders uit de voetballerij, data- en IT-wereld. SciPorts wil dit geld gaan gebruiken voor internationale expansie en om BallJames door te ontwikkelen.

De meeste databedrijven generen momenteel alleen de data van de spelers die aan de bal zijn. SciSports wil met BallJames de data van alle 22 spelers generen. Dit gebeurt door het realtime omzetten van de wedstrijd naar driedimensionale pixels. Hiermee is het mogelijk om realtime het perspectief van de camera te veranderen en informatie te geven over bijvoorbeeld de snelheid van de speler, alsof je een voetbalgame aan het spelen bent.

Giels Brouwer, de oprichter van SciSports zegt dat zijn generatie is opgegroeid met Football Manager en FIFA en zij verwachten volgens Brouwer een andere beleving tijdens de voetbalwedstrijd: “Wij willen door de ogen van de speler kijken, live een radar zien tijdens het spel en bijvoorbeeld de sprintsnelheid weten”.

Door een combinatie van nieuwe filtertechnieken en toegenomen computerkracht wordt er met BallJames een soort MRI-scanner over het voetbalveld gelegd. Daarvoor wordt er samengewerkt met onderzoekers van de Universiteit Twente die bezig zijn met Biometric Pattern Recognition. Zij zijn de wereldwijde koploper in de ontwikkeling van de voxeltechniek, waarbij het draait om het volgen van deze driedimensionale pixels.