De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) is een onderzoek gestart naar Yahoo over het niet op tijd openbaar maken van de informatie van de twee grote datalekken van afgelopen jaar. Het interbedrijf meldde een datalek uit 2014 namelijk twee jaar later.
The Wall Street Journal meldt dat de SEC begin december begonnen is met het onderzoek en documenten bij Yahoo heeft opgevraagd. Yahoo heeft namelijk nog steeds niet bekendgemaakt waarom het zo laat melding heeft gemaakt van twee datalekken.
Eerste fase
Het onderzoek bevindt zich nog in de eerste fase en is nog niet ver genoeg gevorderd om te zeggen of SEC er een zaak van maakt. Tot nu toe heeft de toezichthouder ook geen rechtszaak aangespannen tegen bedrijven omdat deze in de meeste gevallen geen grote gevolgen hebben voor de koersen van aandelen.
In tegenstelling tot Yahoo, waarbij het internetbedrijf afgelopen december pas bekend maakte dat hackers in 2013 de gegevens van ongeveer een miljard accounts in handen hadden gekregen. Bovendien wist het bedrijf al van deze hack af, maar wist niet dat het ging om zo’n grote hoeveelheid gegevens.
De SEC focust zich met dit onderzoek op het incident uit 2014. Yahoo heeft zelfs inmiddels ook een onderzoek naar het voorval gestart. Toen het bedrijf de datalekken bekendmaakte, was het in gesprek met de Amerikaanse provider Verizon voor een overname door het bedrijf. De deal lijkt vooralsnog door te gaan, ondanks de bekendmakingen. Daarnaast werd het onlangs bekend dat Verizon de internetdiensten overneemt en dat het resterende bedrijf verdergaat onder de naam Altaba.