Makers van Second Life creëren sociale VR-wereld met Project Sansar

Linden Lab, bekend van het spel Second Life, wil een sociaal universum naar virtual reality brengen. Dit doen ze met hun Project Sansar, waar al drie jaar aan gewerkt wordt. Voor het eerst mochten een aantal mensen de wereld echter uitproberen, waaronder een journalist van UploadVR.

Project Sansar is geen specifieke sociale ervaring of een spel, maar een “grenzeloos virtueel potentieel dat echt kan worden gemaakt in de verbonden digitale wereld waar we al jaren over dromen”. Wat het project uniek maakt is dat er creatie-apps zijn. Zo kun je zelf ruimtes maken met zelfgekozen activiteiten voor wie je maar wilt.

Project Sansar

Die ruimtes maak je met een creatie-engine van Linden Lab zelf. Daarmee heb je behoorlijk wat vrijheid: je kunt iets kleins als een klaslokaal maken, maar ook de gehele wereld Westeros bouwen en de IJzeren Troon overnemen. Daarnaast kunnen ontwerpers zelf spelletjes bouwen en hun avatars mogelijkheden geven als vliegen. Creaties moeten uiteindelijk te verkopen zijn via een winkel voor echt geld.

Volgens de makers van Project Sansar is dit dan ook geen VR-ervaring, maar een echt platform. Volgens de journalist die het uit mocht proberen klopt dit en is het zelfs mogelijk dat dit platform de andere VR-projecten die we zien gaat vervangen.

Mocht je nu zelf nieuwsgierig zijn, dan hoef je niet lang meer te wachten. Linden Lab wil Project Sansar namelijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2017 op de markt brengen. Hoeveel toegang gaat kosten is echter niet bekend. Bij de release is de wereld onder meer te ervaren via de Oculus Rift, HTC Vive en PC’s. Later komen er nog andere platformen bij.