Sennheiser presenteert oordopjes die 3D-geluid kunnen opnemen

Sennheiser heeft op vorige week de CES in Las Vegas een set oordopjes gepresenteerd die 3D-geluid kunnen opnemen: de Smart Surround. De oordopjes maken daarvoor gebruik van twee microfoons. Om het geluid realistischer over te laten komen, worden er volgens Sennheiser subtiele verandering aangebracht in de timing, het volume en de klankkleur.

Met de oordopjes kunnen gebruikers het opgenomen geluid namelijk ook in 3D beluisteren. Daarbij wordt geluid in een soort 3D-omgeving geplaatst, waardoor het van alle kanten op je af kan komen. Dat moet een veel meeslependere ervaring bieden dan stereo. Dat kan voor bijvoorbeeld virtual reality een belangrijk onderdeel zijn, maar ook normale video’s kunnen met deze technologie meeslepender worden.

Of de oordopjes ook gebruik maken van head tracking is niet bekend. Daarbij past het geluid zich aan aan de positie van je hoofd. Geluid dat bijvoorbeeld van achteren komt, komt dan van links of rechts als je je hoofd negentig graden draait. Als de oordopjes geen gebruik maken van head tracking, blijft datzelfde geluid toch van achteren komen.

Wanneer de oordopjes precies beschikbaar worden en hoeveel ze gaan kosten, is nog niet bekend. Op de CES presenteerde het bedrijf overigens nog meer oordopjes, zoals de draadloze HD 1 met een nekband. Wat die gaat kosten is ook nog niet bekend.