Slim systeem kan weken van tevoren voorspellen dat een oudere gaat vallen

Veel oude mensen kunnen nog prima zelfstandig leven, met één pijnlijke realiteit: als ze een keer een val maken, kan dat grote gevolgen hebben. Een wat oudere man of vrouw die tientallen uren alleen op de grond ligt met een gebroken heup, kan daar immers langdurige klachten aan overhouden. Dat is waarom een systeem van de University of Missouri zo goed uitkomst kan bieden. Daarmee zou een val soms zelfs weken van te voren voorspeld kunnen worden.

Bejaarden hoeven bij het gebruikte systeem geen wearables of andere gadgets te dragen. In plaats daarvan worden ze met camera’s in de gaten gehouden, die kijken of mensen iets langzamer beginnen te bewegen. Als de snelheid afneemt met 5 centimeter per seconde, is de kans 86,3 procent dat de gemeten persoon binnen drie weken een smak zal maken, ontdekten de onderzoekers.

Omdat een val zo ver van tevoren voorspeld kan worden, hoeven er niet continu verzorgers in de buurt te zijn voor als het gebeurt. Zij hoeven pas bij de oudere langs te komen zodra er een risico blijkt te bestaan, en om ook alvast medisch die persoon te checken.

Het gaat nu nog om een onderzoeksproject, maar omdat de resultaten zo goed zijn, is de kans groot dat dit verder in de praktijk zal worden toegepast. Zeker nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen.