Topman die verantwoordelijk was voor zelfrijdende auto weg bij Uber

Uber verliest opnieuw een hooggeplaatste medewerker. Dat meldt persbureau Reuters. Het gaat om Sherif Marakby, vice-president van global vehicle programs en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto, is opgestapt. Het is de laatste in een reeks tegenvallers voor Uber.

Waarom Marakby opstapt, is niet duidelijk. Zowel hij als Uber zelf wil hier niets over zeggen. Opvallend is het echter wel: in april vorig jaar kwam Marakby bij het bedrijf werken, nadat hij 25 jaar bij Ford in dienst was geweest. “De zelfrijdende auto is een van de meest interessante uitdagingen waar ik in mijn carrière aan heb gewerkt”, zegt de voormalige topman in een verklaring. “Ik ben dankbaar dat ik heb kunnen bijdragen aan wat snel een veiligere toekomst voor iedereen gaat worden.”

Tegenslagen

Uber heeft de laatste tijd flink wat tegenslagen gehad. Niet alleen stapten meerdere topmensen op, maar het bedrijf kreeg ook een rechtszaak voor zijn kiezen van Waymo, een zusterbedrijf van Google. Waymo claimt dat een oud-medewerker techniek van hun zelfrijdende auto heeft gestolen. Hij begon daarna een startup, die niet veel later werd opgekocht door Uber. Daardoor zou het bedrijf dus gebruikmaken van gestolen techniek.

In maart stopte Uber bovendien korte tijd met het testen van hun zelfrijdende auto, nadat er een ernstig ongeluk gebeurd was. Een van de auto’s kwam op zijn kant terecht. Hij bleek een andere auto geen voorrang te verlenen.

Eerder dit jaar werd het bedrijf ook beschuldigd van seksuele intimidatie en seksisme. Daarvoor nog was het #DeleteUber-debacle en zagen we CEO Travis Kalanick een chauffeur van het platform uitschelden. Met zoveel schandalen en negatief nieuws in korte tijd, is het niet vreemd dat er personeel opstapt. Ondertussen hoopt het bedrijf zijn reputatie weer te verbeteren, maar het is nog afwachten hoe lang dat gaat duren.