TV serie Silicon Valley is de “Girls” voor tech-nerds

Silicon Valley, de nieuwe comedy televisie-serie van Mike Judge, ging gisterenavond in première op HBO. De serie gaat over een nerd, Richard, die plotseling in de belangstelling komt te staan van grote tech-bedrijven.

Regisseur Mike Judge heeft al eerder satirische films en series gemaakt zoals de serie King of the Hill, de film Office Space en zijn iconische Beavis and Butt-Head. Judge was echter niet altijd van plan om in de filmindustrie te geraken. Zo ging hij na zijn studie aan de slag als programmeur in Silicon Valley waarna hij op tournee ging met zijn bluesband. Vervolgens behaalde hij een wiskundegraad om leraar te worden. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan door het succes van Beavis en Butt-Head.

Screen Shot 2014-04-07 at 12.34.12

Met zo’n achtergrond is het gevaar dat Silicon Valley vervalt in flauwe humor en de recensies zijn dan ook wisselend. Volgens The Verge – tech-site pur sang dus die zouden het moeten weten – zet Judge de Valley echter goed neer, is de serie bijzonder gevat en aantrekkelijk voor een breed publiek.

Judge heeft veel onderzoek gedaan om Silicon Valley zo echt mogelijk neer te zetten en heeft zelfs een paar cameo’s geregeld; zo is bijvoorbeeld heel vluchtig Erik Schmidt van Google in de eerste aflevering zien.

In de serie woont Richard met een aantal vrienden in een hacker hostel van dotcom miljonair Erlich. Richard is bezig met het bouwen van zijn eigen muziekwebsite, genaamd Pied Piper. Een aantal tech-miljardairs ontdekken echter dat het algoritme dat hij daarvoor gebruikt goud waard is. Richard staat vervolgens voor de keuze om zijn bedrijf over te laten nemen voor tien miljoen dollar of zijn eigen bedrijf te bouwen met zijn huisgenoten.

For thousands of years, guys like us have gotten the shit kicked out of us. But now…we can be in charge and build empires.

Judge heeft ervoor gekozen om een eigen bedrijf te verzinnen, Hooli, dat veel weg heeft van Google. Daardoor is hij in staat de spot te drijven met de startup scene en de hypocrisie van grote bedrijven zoals Google. HBO zond al eerder series uit die de spot drijven met hedendaagse cultuur zoals bijvoorbeeld Sex and the City en Girls.

De serie biedt een mix van insiders-grapjes én is aantrekkelijk voor een groot publiek. Volgens The Verge is het bovendien de eerste serie over de startup scene die daadwerkelijk goed is. Het is nog niet bekend of en wanneer de serie in Nederland zal verschijnen. Met een abonnement op HBO Go of HBO On Demand kun je de serie wel al zien: daar wordt Silicon Valley iedere maandagavond om 21.30 uur uitgezonden. Óf je kiest natuurlijk op eigen risico voor de piraterij.