Simkaartfabrikant Gemalto vermoedt hack door NSA en GCHQ

Simkaartfabrikant Gemalto bevestigd in een verklaring dat het bedrijft gehackt lijkt te zijn door de NSA en GCHQ. Het bericht kwam vorige week al naar buiten via een nieuwe serie gelekte documenten van Edward Snowden.

Het Nederlandse bedrijf Gemalto, verantwoordelijk voor de productie van simkaarten laat in een verklaring vandaag weten dat het alle redenen heeft om aan te nemen dat het gehackt is door Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Het bedrijf benadrukt in de verklaring dat een beperkt deel van het netwerk gehackt is en dat beide veiligheidsdiensten nooit toegang hebben gekregen tot databases of andere informatie rond geproduceerde simkaarten.

Daarmee spreekt het de verklaring van Snowden, die aangaf dat er miljoenen encryptiesleutels van simkaarten zouden zijn buitgemaakt, pertinent tegen. De gestolen encryptiesleutels zouden telefoonverkeer tussen twee simkaarten kunnen ontcijferen.

Volgens het bedrijf, deels Nederlands en deels Frans, zouden de aanvallen van NSA en GCHQ in 2010 en 2011 hebben plaatsgevonden.

Gemalto vermoedt ook dat er meerdere bedrijven slachtoffer zijn geworden, aangezien er in de documenten van Snowden wordt verwezen naar bedrijven en landen waar het nooit naar heeft geleverd.

Naar aanleiding van de ontwikkelingen zal het bedrijf nog actiever gaan monitoren op mogelijke aanvallen van buitenaf.