Simpele GPS-tracker ontvangt investering van één miljoen dollar

Iotera, het bedrijf achter de simpele GPS-tracker Iota, heeft een investering van één miljoen dollar binnengehaald. Onder de investeerders bevinden zich onder andere ZenShin Capital Partners, Crunchfund*, Startup Capital Ventures en String Ventures, zo meldt Techcrunch.

Het bedrijf ontving in augustus 2013 al een investering van 700.000 dollar van ZenShin Capital Partners en wist in 2014 via crowdfunding ook al 280.000 dollar op te halen voor de simpele GPS-tracker Iota.

De Iota is nog steeds in ontwikkeling, maar het ziet ernaar uit dat de GPS-tracker is mei 2015 dan eindelijk verscheept gaat worden. Het project begon als een GPS-tracker voor huisdieren, maar inmiddels lijkt de tracker voor nog meer doeleinden te gebruiken.

Zo heeft de GPS-tracker een batterijduur van enkele maanden, waardoor de tracker zelden opgeladen hoeft te worden. Hierdoor is de tracker uitermate geschikt voor reizigers en backpackers.

Daarnaast wordt de Iota niet alleen geleverd als losse GPS-tracker, maar krijg je er ook een basisstation voor in huis bij. Door de twee devices te verbinden kun je vanuit huis precies zien waar het andere apparaatje zich bevindt. Ideaal om bijvoorbeeld jonge kinderen in de gaten te houden als zij zelfstandig naar de speeltuin gaan.

Het basisstation is in staat om de locatie van de tracker te registeren binnen diverse kilometers. Volgens de CEO van Iotera, Ben Wild, zouden 20 basisstations genoeg moeten zijn om de hele stad San Francisco te dekken.

Hiermee kun diverse kennissen binnen een woonplaats samenwerken via de diverse basisstations. Door de basisstations met elkaar te verbinden ontstaat er een dekking van een groot gebied, waardoor je de locatie altijd kunt meten en niet afhankelijk meer bent van een bepaalde afstand.

iota

Verder kan de tracker verbonden worden aan de bijbehorende app. De app toont niet alleen de locatie van bijvoorbeeld je huisdier, maar kan onder andere ook bijhouden of de deur opengaat en wanneer de postbus wordt geopend door de postbode.

Iotera laat weten dat de software van de trackers en basisstations goed versleuteld is, waardoor hackers niet bij de persoonlijke informatie kunnen komen.

Wild sluit niet uit dat gebruikers in de toekomst locatie gebaseerde advertenties kunnen ontvangen. Daarnaast ziet hij nog diverse mogelijkheden om de tracker te koppelen aan het Internet of Things.

De Iota wordt naar alle waarschijnlijkheid in mei verscheept en CEO Wild hoopt de GPS-tracker vanaf 2016 te verkopen in Europa. Overigens is de Iota niet de eerste ‘pet-tracker’, zo zagen we eerder al de Whistle en de GPS Plus verschijnen.

iota