Chinese windmolenmaker schuldig bevonden aan diefstal Amerikaanse bedrijfsgeheimen

De Chinese producent van windmolens Sinovel is in de VS schuldig bevonden aan het stelen van bedrijfsgeheimen. De diefstal kostte het Amerikaanse techbedrijf AMSC bijna het hoofd, zeggen de aanklagers. Dat meldt CNN.

Sinovel kocht in 2011 voor 800 miljoen dollar aan AMSC producten. AMSC staat voor American Superconductor, en is een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in energiesystemen en supergeleidende kabels. Sinovel sloot de deal, maar ging meteen achter geheime bedrijfsinformatie aan.

Broncode

Het Chinese windmolenbedrijf kreeg een medewerker van AMSC zover, dat die een broncode van een bedrijfscomputer downloadde en aan Sinovel gaf. De Chinezen gebruikten de verkregen technologie om de eigen windmolens van software te voorzien. Bovendien kwam Sinovel de deal nooit na en heeft de 800 miljoen dollar niet betaald.

AMSC verloor bijna een miljard dollar in waarde en 700 medewerkers werden ontslagen. AMSC houdt Sinovel daarvoor verantwoordelijk. Sinovel is schuldig bevonden aan samenzwering tot diefstal van bedrijfsgeheim, de diefstal van bedrijfsgeheim en fraude. De veroordeling is op 4 juni 2018.

Amerika vs. China

Het gaat de laatste tijd niet lekker tussen de Amerikanen en Chinezen als het gaat om handel. De Amerikanen maken zich zorgen om hun nationale veiligheid en argwanen de Chinese bedrijven. De Amerikanen zijn bang, dat de Chinezen gebruiksdata uit mobiele telefoons en andere apparatuur delen met de Chinese overheid. Zo heeft de Amerikaanse overheid een stokje gestoken voor een deal tussen telecomprovider AT&T en het Chinese techbedrijf Huawei.