Siri leest je e-mail voor en wijst je de weg met Apple’s iOS In The Car

We schreven gisteren al even over het belang van onbenoemde zaken in een keynote zoals Apple die gaf om hun nieuwe iPhones te presenteren. Wel benoemd, maar minder belicht is een versie van Apple’s mobiele besturingssyteem iOS, gemaakt voor in de auto.

Wie verder kijkt dan de neus lang is, zal merken dat er een aantal radertjes op het punt staan om in elkaar te klikken, of dat misschien zelfs wel al zijn. Zo schreven we gisteren al over de keus voor iBeacons, de Bluetooth LE implementatie van Apple, als korte afstandsverbinding tussen iOS7 en externe apparatuur.

Op dit moment is liefst 93% van alle auto’s op de Amerikaanse markt gebouwd na 2010 uitgerust met de huidige Bluetooth 4.0 standaard, wat er dus voor zorgt dat iOS 7 en het app ecosysteem vanaf nu gemakkelijker contact met elkaar kunnen maken.

De introductie van iOS In The Car gaat daar nog een stap verder in. Het brengt (bijna) alle functionaliteiten van iOS 7 naar het middenconsole van de vierwieler en versterkt de symbiose tussen iPhone en de auto.

Vooralsnog moeten we het doen met een korte uitleg waarin het systeem nauw samenwerkt met je iPhone. Zo kun je via stembesturing aan Siri vragen om je tekstberichten of e-mails voor te lezen, kun je – uiteraard – via voice dial een gesprek op zetten en je audio in de auto bedienen.

apple_ios_in_the_car1

De integratie van Siri in combinatie met Apple Maps en een internetverbinding zorgen er ook voor dat het systeem je voorzien van diverse real-time verkeersupdates. Maar misschien nog wel de coolste optie (mits Apple Maps helemaal up to date is!) is misschien nog wel het feit dat iOS In The Car een ontvangen adres via sms of e-mail direct kan omzetten naar een routebeschrijving.

apple_ios_in_the_car_2

In 2014 wil Apple met een eerste versie van het systeem op de markt komen. Diverse automerken worden aan het systeem gelinkt, maar ondanks eerdere geruchten lijkt het vooralsnog niet op dat de (eerder deze week aangekondigde) BMW i8 de primeur heeft. Ondanks dat die vierwieler tjokvol slimme sensoren en processoren zit van Intel, is Siri nog niet te ontdekken op de passagiersstoel.