Siri voorbij: in de toekomst vangen spraakassistenten onze gesprekken op

‘Jarenlang hebben technici gedroomd van een technologie waarmee we in de toekomst zouden kunnen praten en die dingen voor ons zou doen, maar het zal nooit helemaal zover komen.’ Zo presenteerde Phil Schiller van Apple in 2011 de slimme, virtuele assistent Siri.

Ook Tim Tuttle realiseerde zich dit. Tijdens zijn eerste deel van zijn carrière stortte hij zich op artificial intelligence (AI) en deed hij onderzoek naar high-performance computer platformen. Hieruit kwam zijn teleurstelling voort over de praktische toepassingen van AI in het veld. Tuttle had verwacht dat de technologie een groter onderdeel zou worden van de systemen die worden gebouwd, zo meldt hij in gesprek met Fast Company:

The technology just wasn’t good enough, the data sets weren’t large enough, and as a result software systems that used AI weren’t very smart at all.

Voor Tuttle was Siri een van de voorbeelden van een valse AI belofte; precies zoals Schiller het beschreef in zijn presentatie. Hoewel het systeem in eerste instantie indrukwekkend leek, moeten gebruikers eerst op een knop drukken voordat ze überhaupt aandacht krijgen van hun assistent. Ook komt de gebruiker er pas achter of het systeem hem begrijpt nadat er antwoord is gegeven op een vraag.

Dit kan anders volgens Tuttle; hij gelooft er nog steeds in dat AI tot meer in staat is dan dit. Zijn startup Expect Labs werkt daarom aan een ander soort slimme assistent – eentje die zich veel meer gedraagt als een echte, menselijke assistent.

In plaats van het moeten wachten op antwoord is de technologie -ondersteund door Google, Intel en Samsung- in staat om constant naar de gesprekken van zijn gebruiker te luisteren. Hierdoor zou de assistent in staat zijn om informatie aan te bieden, nog voor de gebruiker er naar vraagt.

Wanneer de slimme assistent bijvoorbeeld opvangt dat je het hebt over een vakantie naar Barcelona, zou het systeem automatisch recente nieuwsartikelen of reisgidsen over deze plaats opzoeken en aanbieden. De techniek die dit mogelijk kan maken zit al verborgen in onze smartphones, smartwatches en Google Glasses, aldus Tuttle:

These devices have microphones and cameras,they know where we are, they know who we’re with, they know the same things that another human being would know if they were in the room with us.

Dit idee klinkt vrij beangstigend voor voorstanders van privacy. Toch focust Expect Labs op de mogelijkheden van deze technieken. Het bedrijf heeft onlangs zijn eerste applicatie gelanceerd; een simpele spraakassistent genaamd Mindmeld die in staat is informatie te verzamelen op basis van je gesprekken.

Ook plant het bedrijf om samen te werken met ontwikkelaars die gebruik willen gaan maken van de technologie in hun eigen apparaten of applicaties. De technologie zal in de toekomst, volgens Tuttle, dan ook een onderdeel worden van de fundering van vrijwel elke applicatie.

Komen we dan eindelijk aan bij een echte slimme, virtuele spraakassistent? En bovenal, willen we wel dat de techniek in de toekomst onze dagelijkse gesprekken zal afluisteren en gebruiken?