Situatie online privacy is volgens Tim Cook ’totaal uit de hand gelopen’

Volgens Tim Cook, CEO van Apple, is de situatie rondom online privacy “totaal uit de hand gelopen”. Privacy is volgens hem echter wel een “fundamenteel mensenrecht”. Dat zei hij in een gesprek met CNN.

Volgens Cook beseffen de meeste gebruikers niet wie hen allemaal volgt, hoeveel zij gevolgd worden en hoe groot de hoeveelheden getailleerde data zijn die over hen bestaan. Bij online privacy werkt zelfregulering bij bedrijven dan ook niet, stelt Cook. “Je moet jezelf afvragen welke vorm van regulering hier goed is.” Mogelijk moet de overheid stappen nemen, aldus de CEO.

In gesprek met NPR stelt Cook verder dat Apple nooit interesse heeft gehad in data van zijn gebruikers. Het bedrijf had, samen met andere bedrijven, jarenlang toegang tot grote hoeveelheden gebruikersdata van Facebook via een verouderde toegangsmogelijkheid. Cook stelt nu dat Apple nooit gebruik heeft gemaakt van die mogelijkheid.

Privacyfuncties

Apple zelf lijkt zich actief in te zetten voor privacy, zo bleek gisteren tijdens de presentatie van het nieuwe iOS en macOS. De besturingssystemen gaan zich actief verzetten tegen bedrijven die tracking gebruiken op het internet. Dit doen onder meer Facebook en Google. Bij tracking wordt je surfgedrag bijgehouden aan de hand van like- en volgknoppen op websites.

Safari gaat gebruikers nu echter vragen of je wel gevolgd wil worden, als je op een pagina terecht komt met een volg-knop of een andere tracking-mogelijkheid.

Verder wordt fingerprinting moeilijker gemaakt. Via dat systeem proberen adverteerders apparaten te herkennen aan een combinatie van willekeurige kenmerken. Het gaat onder meer om het land waar je woont, je geïnstalleerde plug-ins en het besturingssysteem van je apparaat. Apple gaat het samenstellen van een vingerafdruk echter actief tegenwerken.