Skully Helmets: high-tech augmented reality helm voor motorrijders

Skully Helmets maakt augmented reality (AR) oplossingen voor de helmindustrie. Het bedrijf werd in 2013 in Silicon Valley opgericht en heeft inmiddels de Skully AR-1 ontwikkeld, ’s werelds eerste volledig geïntegreerde AR motorhelm.

De oprichter, Marcus Weller, vertelt dat het idee voor deze helm is ontstaan tijdens het motorrijden in Barcelona toen hij een bord probeerde te lezen en tegen een auto aanreed die voor hem stopte.

De AR-1 helm heeft een 180-graden achteruitkijk-camera die beelden projecteert op een transparant beeldscherm aan de voorkant van het scherm. Op dit scherm wordt het beeld van de camera, kaarten en andere informatie weergegeven. De motorrijden kan zo overal om zich heen kijken zonder zijn of haar ogen van de weg te hoeven halen.

Daarnaast heeft de helm Bluetooth, GPS-navigatie en stembesturing. Zo kan de helm met de gebruiker en smartphone communiceren om een “smart” systeem creëren. Je kunt bijvoorbeeld navigeren, muziek aanzetten en de telefoon opnemen via het systeem.

De software draait op Google Android en is in eerste instantie voornamelijk gericht op weginformatie. Volgens Weller zijn er op dit moment echter meer geavanceerde AR lagen in ontwikkeling zoals het herkennen van personen en objecten. De helm zal in de toekomst ook de wind kunnen opvangen om zo energie te verzamelen voor het voeden van de ingebouwde technologieën. De ingebouwde lithium batterij die nu gebruikt wordt gaat ongeveer negen uur mee: lang genoeg voor een goede motorrit.

De kosten van de Skully AR-1 zijn vergelijkbaar met die van de Google Glass. De technologie wordt echter geleverd in combinatie met de helm omdat de vorm en het design van de helm bijvoorbeeld het geluid kunnen beïnvloeden. De helm zal later dit jaar beschikbaar zijn voor de verkoop; de precieze prijs is nog niet bekend. Als je er eerder bij wilt zijn dan kun je je hier aanmelden voor het beta-testen van de Skully AR-1.

Skully Helmets nam dit jaar deel aan de SXSW Accelerator. Meer dan 500 web-based bedrijfjes meldden zich aan voor een plek in de Startup Village. Skully Helmets werd verkozen tot een van de acht finalisten in de Wearable Technologies categorie, belandde vervolgens in de halve finale als een van de laatste drie finalisten en won uiteindelijk de Grand Prize in de Wearable Technologies categorie.