Skype-oprichters ontwerpen zelfrijdende bezorgrobot

Waar bedrijven als Amazon en Walmart testen met het bezorgen door middel van drones, komen de oprichters van Skype met een heel nieuwe idee: de bezorgrobot. Het bedrijf, genaamd Starship, beloofd door middel van een zelfrijdende robot binnen 30 minuten boodschappen te bezorgen voor minder dan $1.

De robot is ontworpen door de oprichters Ahti Heinla en Janus Friis. Het bezorgen door middel van de robots moet vijf tot vijftien maal goedkoper zijn dan de huidige bezorgmethoden waar menselijke bezorgers voor nodig zijn volgens de oprichters.

De robots rijden zelfstandig door een combinatie van cameras, GPS en vooraf geïnstalleerde navigatie-data. Hij rijdt over verharde wegen met ongeveer 6 kilometer per uur en gebruikt een speciale navigatie-technologie om obstakels te ontwijken. Daarnaast kan een menselijke bestuurder altijd ingrijpen wanneer de robot aangeeft dat de route niet te volbrengen of te lastig is.

De robots kunnen twee boodschappenzakken dragen. Ze halen boodschappen uit speciaal geplaatste containers in bijvoorbeeld supermarkten en warenhuizen. De bestelling, die geplaatst kan worden door middel van je smartphone, wordt vervoerd in het bagagevak van de robot. Dit vak is de gehele reis beveiligd tot aan de voordeur van de klant. Hier kan de klant het vak openen door middel van de smartphone.

Starship is momenteel aan het testen en verwacht in 2016 de eerste producten te gaan bezorgen. De eerste proefrobot wordt getest in Greenwich in het oosten van Londen.