Numrush

Slachtoffers hack vreemdgangerssite Ashley Madison staan voor een groot dilemma

Het was een de grootste hackersnieuwtjes van 2015: een groep hackers dreigde gegevens gebruikers van de datingwebsite Ashley Madison openbaar te maken. In augustus publiceerde The Impact Team, zoals de hackers zichzelf noemen, inderdaad bestanden waarop gegevens van mensen die geregistreerd waren bij Ashley Madison.

Niet zo handig, aangezien Ashley Madison niet een ‘gewone’ datingsite is, maar zich richt op mensen die al een relatie hebben en een affaire willen aangaan. Niet zo handig dus, als jouw gegevens na die hack op straat komen te liggen.

Al voor de hack hadden gebruikers de mogelijkheid om hun account tegen betaling te laten verwijderen. Het bleek echter dat de profielen niet helemaal werden verwijderd en dus ook met de hack meegenomen konden worden. Daardoor zouden slachtoffers van de hack in de problemen zijn gekomen door de nalatigheid van Avid Life Media, het moederbedrijf van Ashley Madison.

Pseudoniem

Maar deze personen staan nu voor een ander dilemma: als ze mee willen doen in de rechtszaak tegen Avid Life Media, moeten ze daarbij hun volledige naam gebruiken. Ze kunnen de rechtszaak niet onder een pseudoniem voeren, schrijft Ars Technica.

Slachtoffers hebben nu tot 3 juni de tijd (pdf) om officieel een aanklacht in te dienen. Dat dient onder de echte naam te gebeuren, nadat de rechter dat begin deze maand beval (pdf). Dat is een groot strategisch voordeel voor Avid Life Media.

De St. Louis Post-Dispatch schreef begin dit jaar dat zo’n vijftig slachtoffers een aanklacht hadden ingediend, waarvan ongeveer veertig dat onder een pseudoniem hadden gedaan. Met de beslissing van de rechter staan deze slachtoffers voor een dilemma: doen ze onder hun echte naam mee in de aanklacht, of blijven ze voor zover anoniem met dit geheim verder leven?