Sleepwet wordt pas op 1 mei 2018 ingevoerd

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel bekend als de sleepwet, wordt pas op 1 mei 2018 ingevoerd. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De wet zou eerder op 1 januari 2018 al ingaan.

Volgens de minister duurt het langer om kandidaten te selecteren voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). De toetsingscommissie moet van tevoren besluiten of de AIVD of de MIVD wel internetverkeer mag onderscheppen. Hiervoor wordt bekeken of dit rechtmatig is.

Door de nieuwe datum wordt de sleepwet pas na het raadgevend referendum op 21 maart ingevoerd. Eerder vroegen organisaties al om uitstel van de invoering van de wet tot na dat referendum.

Sleepwet

Met de wet krijgen inlichtingendiensten onder meer de mogelijkheid om internetverkeer te onderscheppen. De diensten mogen onder meer ‘ongericht tappen’, waarbij er grote hoeveelheden data binnen wordt gehaald. Later wordt pas gekeken welke informatie mogelijk relevant is. De data mag maximaal drie jaar bewaard worden.

Tegenstanders vrezen echter dat de privacy in het geding komt door deze wetgeving. Vijf studenten begonnen om die reden een petitie om een raadgevend referendum af te dwingen, wat gelukt is. “Het kabinet zal de uitslag van het referendum in overweging nemen, conform de bepalingen van de Wet raadgevend referendum”, aldus Ollongren in haar brief.