Numrush

Slimme armband moet waarschuwen voor epilepsie-aanvallen in de nacht

Wearable-epilepsie-TUE

Wetenschappers van de TU Eindhoven hebben een slimme wearable gemaakt, die nachtelijke epilepsie-aanvallen moet detecteren. De slimme armband detecteert 85 procent van alle zware aanvallen, aldus de universiteit op zijn website. Naar eigen zeggen is die score veel beter dan andere technologie die nu op de markt is.

Een grootste overlijdensoorzaak onder epilepsiepatiënten is SUDEP – sudden unexpected death in epilepsy. Er zijn diverse technieken om mensen ‘s nachts te monitoren, maar veel aanvallen worden nog altijd gemist.

Testen

Daarom hebben wetenschappers een armband gemaakt die twee essentiële karakteristieken van een ernstige aanval herkent. Het gaat om een abnormaal snelle hartslag en ritmische schokbewegingen. In die gevallen stuurt de armband een draadloos alarm naar verplegers.

De armband, genaamd Nightwatch, is op 28 patiënten getest gedurende gemiddeld 65 nachten per patiënt. Alleen tijdens een ernstige aanval mocht het apparaat een alarm afgeven. Ook werden patiënten gefilmd om te controleren of er valse alarmen waren of dat er aanvallen waren die de Nightwatch heeft gemist.

85 procent van de serieuze aanvallen werden door de armband gedetecteerd, evenals 96 procent van de meest ernstige. Het apparaat miste ongeveer één serieuze aanval per patiënt per gemiddeld 25 nachten. Ook zeiden de proefpersonen geen last te hebben van de armband, en ook verplegers waren er positief over.

Grootschalig gebruik

Nu kan de Nightwatch door volwassenen gebruikt worden, zowel in bijvoorbeeld ziekenhuizen als thuis. Prof. Dr. Johan Arends verwacht dat de SUDEP-gevallen met tweederde worden verminderd. Dit hangt echter ook af van hoe snel en adequaat verplegers op de alarmen reageren. Maar als het wereldwijd wordt ingezet, kan het volgens Arends duizenden levens redden.

De Nightwatch werd ontwikkeld door de TU Eindhoven, het Kempenhaeghe epilepsiecentrum, SEIN, UMC Utrecht, het Epilepsy Fund en LivAssured.