Slimme bril helpt auto-ongelukken voorkomen door middel van alerts

Vorige week tijdens de CES werd bekend gemaakt dat Intel een nieuwe techniek heeft ontworpen om auto-ongelukken te voorkomen. Aangezien er steeds meer nieuwe concepten worden gepresenteerd die betrekking hebben op de automotive industrie is het niet gek dat er wel eens een vergelijkbaar concept langs komt. Dit is het geval nu het Japanse bedrijf Jins eveneens een eye-tracking systeem heeft ontworpen om auto-ongelukken te voorkomen.

De Jins Meme is een slimme bril die van de buitenkant op een ‘RayBan’ lijkt en is eveneens verkrijgbaar met glazen op sterkte. In het montuur, de neusvleugels en op de brug zitten drie-punts elektroden ingebouwd die alle bewegingen van het oog registreren. Deze bewegingen worden vanuit 8 verschillende standpunten geregistreerd en daarnaast worden ook alle flikkeringen in de ogen gemeten. De data die de bril genereert wordt automatisch naar de smartphone app gestuurd.

jins-meme-glasses-tiredness-sleepy-measure-4

Als de brildrager aan het autorijden is wordt er gemeten of de ogen tekenen van moeheid uitstralen. Als dit het geval is krijgt de gebruiker een melding dat hij of zij beter kan stoppen met rijden. Hiermee worden de risico’s op auto-ongelukken ingeperkt.

Ook meet de bril hoe veel je gefocust was op de dag en op welke momenten je het meest alert was. Zo kun je een werkdag efficiënter inplannen, omdat je weet op welke momenten van de dag je wel en op welke momenten je minder alert bent.

img_app02

Dit is nog niet alles. Door de ingebouwde accelerometer en gyroscoop kan de bril ook lichaamsbeweging meten. Zo kunnen onder andere het aantal gezette stappen en de aangenomen lichaamshouding worden gemeten. Overigens is de bril geen vervanger voor de fitness trackers, aangezien de bril niet veel geavanceerde opties biedt voor dit doeleinde.

De bril is gemaakt op een open platform waarbij externe developers verschillende services konden toevoegen en bestaat uit lichtgewicht materiaal voor een comfortabele pasvorm.