Slimme fiets houdt je activiteit bij en wijst je de weg

De Vanhawks Valour Smartbike heeft officieel het benodigde crowdfunding-doel overstegen. Op dit moment heeft de Kickstarter-campagne al meer dan tweehonderdduizend dollar opgehaald, twee keer zoveel als het originele doel. De Valour Smartbike is ’s werelds eerste “connected bike” die je activiteit bijhoudt, beveiligingssensoren en GPS heeft en interactieve feedback biedt. De campagne heeft tot nu toe 268 mensen aangetrokken met nog vijfentwintig dagen te gaan.

Oprichters Ali Zahid, Niv Yahel, Adil Aftab en Sohaib Zahid hadden de enorme aandacht niet verwacht. Het gaat zelfs zo goed dat ze nu gaan voor hun “stretch” doel van 750.000 dollar. Volgens een analyse van Kicktraq zou het zelfs mogelijk moeten zijn om een miljoen te behalen binnen de looptijd van de campagne.

Fietsen zijn nu meer dan een eeuw oud en hoewel er veel slimme accessoires zijn om te verbinden met je fiets, is er tot nog toe weinig veranderd aan de fiets zelf. De Valour Smartbike brengt daar verandering in. De meeste functionaliteiten werken alleen wanneer de fiets is verbonden met een smarthpone, de bijbehorende app bewaart dan alle data. Gebruikers kunnen bovendien een route instellen, de instructies worden vervolgens met kleine LED-lampjes op het stuur aangegeven.

De fiets kan ook waarnemen wanneer auto’s te dichtbij komen; dan zal het voorste wiel en het stuur trillen zodat de fietser zich daarvan bewust is. De sensoren van de fiets worden van energie voorzien door het fietsen zelf en hoeven dus niet opgeladen te worden. Verder is het uiteindelijk de bedoeling dat verschillende fietsen samen een netwerk zullen creëren om zo informatie met elkaar te kunnen delen – zoals gaten in de weg en hobbelige wegen. Dit netwerk kan ook van nut zijn wanneer een fiets gestolen wordt.

De prijs van de fiets varieert van 999 dollar tot 1249 dollar, afhankelijk van het type fiets dat je kiest. In eerste instantie zal de smartbike alleen beschikbaar gemaakt worden in Amerika en Canada. De eerste levering wordt verwacht in oktober.

vanhawks3