Deze slimme fietshelm is veilig én multifunctioneel

Coros slimme fietshelm

Een fietshelm is voor veel recreatieve fietsers spijtig genoeg een van de meest overbodige gadgets wanneer ze hun rijwiel bestijgen. Hier probeert start-up Coros een einde aan te maken door een slimme helm te ontwikkelen waarmee je tijdens het fietsen hands-free kan bellen, muziek kan luisteren, GPS-instructies en feedback over je prestaties kan krijgen.

De Coros LINX ziet eruit als een normale fietshelm. Het is echter een ‘smarthelm’ die beschikt over speakers, een microfoon en een batterij. Via een bluetooth maakt de helm verbinding met jouw smartphone en een bedieningsknop die je zelf aan je stuur moet bevestigen. Daarmee kun je makkelijk jouw muziek shufflen of telefoontjes plegen zonder je handen van je stuur te halen.

coros app

Bone-conduction: geluid door je schedel

De Coros LINX is niet enkel een slimme helm omwille van de functies, maar ook door het ontwerp. Er zitten namelijk speakers langs de binnenkant van de helm die via bone-conduction als het ware geluid door je schedel sturen. Zo blijven je oren vrij om het verkeer om je heen nog te kunnen horen.

Deze feature alleen al volstaat voor mij -als fietser die graag naar muziek luistert tijdens een tochtje- om de helm een geweldige uitvinding te vinden. Maar dat is lang niet alles, want er is bij deze helm echt aan veiligheid gedacht. Zo hoef je niet meer steeds naar je smartphone te kijken wanneer je jouw GPS volgt, je krijgt gewoon instructies via de app.

De app houdt bovendien ook jouw afgelegde routes bij. Tijdens en na elke rit krijg je dan feedback over jouw gemiddelde snelheid, topsnelheid, afgelegde kilometers, een schatting van de verbrande calorieën en nog veel meer.

De fietshelm zal in de winkels verkrijgbaar zijn voor 180 euro. Voorlopig kan je hem echter enkel via pre-order bestellen op Kickstarter voor 90 euro.