Slimme flexibele huidsticker dient medicijnen toe wanneer de patiënt die nodig heeft


Er kan veel fout gaan wanneer de dokter een medicijn voorschrijft aan zijn patiënt. Allereerst is er altijd de kans dat de patiënt zijn medicijnen vergeet in te nemen, en daarnaast is er ook nog een risico voor onvoorziene bijwerkingen, verslaving of zelfs een overdosis.

Niet voor niets zoeken farmaceutische bedrijven al een lange tijd naar een soort draagbaar toedieningssyteem dat niet afhankelijk is van de patiënt zelf om fysiek de medicijnen in te nemen.

Hoewel dit soort systemen al bestaan, zijn ze tot nu toe nog niet in staat geweest ook de lichaamsconditie van de patient te monitoren. Een dergelijk systeem heeft dus niet door wanneer een patiënt een grotere of kleinere dosis aan medicijnen nodig heeft. En dat kan – bijvoorbeeld in het geval van een overdosis – levensgevaarlijk zijn.

Een groep onderzoekers uit Zuid-Korea heeft nu dan eindelijk een manier gevonden om dit probleem te verhelpen. Volgens een onderzoeksverslag dat werd gepubliceerd in Nature Nanotechnology hebben de wetenschappers een soort huidsticker ontwikkeld dat niet alleen medicijnen kan toedienen, maar ook in staat is te reageren op het lichaam van de gebruiker.

De huidsticker is rechthoekig en gemaakt van flexibele nano-materialen. Deze materialen bevatten warmtegevoelige nano-deeltjes die de spieractiviteit van de drager kunnen meten en hierop te reageren. Een dergelijk systeem kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor Parkinson patiënten, omdat de trillingen van deze bewegingsstoornis niet constant zijn. Wanneer een patient begint met trillen kan de slimme huidsticker hierop reageren en een kleine dosis aan medicijnen toedienen.

Hoewel dit een grote stap lijkt te zijn in de ontwikkeling van een gecontroleerd medicijn toedieningssysteem, is de huidsticker nog niet perfect. Dat ligt er met name aan dat de sticker nog niet draadloos kan worden geactiveerd. In de toekomst zal dit anders gaan, aldus biomedische ingenieur Dae-Hyeong Kim:

In the future, wireless components should be integrated, and then this system will be connected to wireless networks, which will allow doctors to diagnose conditions and dispense drugs remotely.

De slimme sticker zal dan ook de komende vijf jaar nog niet op de markt verschijnen, voorspelt Kim. Maar het idee dat medische technologieën zoals deze slimme sticker in de toekomst echt kunnen worden gebruikt klinkt al veelbelovend.