Slimme lampen van IKEA vanaf 2017 in Nederland te koop

Het Zweedse IKEA komt met een reeks aan slimme verlichting die je met een afstandsbediening kunt bedienen: Smart Lighting. De collectie bestaat uit lampen, lichtpanelen en de mogelijkheid om de verlichting in te bouwen in al bestaande producten, zoals keukenkastjes.

Je normale lampen kun je op die manier gewoon vervangen door de slimme lampen. Volgens IKEA werkt de ledlamp op elke standaardaansluiting. Na de installatie ben je klaar: de technologie voor het dimmen of om van kleur te veranderen zit namelijk in de lamp zelf. Met de afstandsbediening kun je maximaal tien lampen tegelijk bedienen. Ze werken via het zogenaamde Zigbee-protocol, dat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt door Philips Hue. Dit zou kunnen betekenen dat je in de toekomst de lampen van IKEA kunt koppelen aan het Hue-systeem.

Smart Lightning is de tweede stap die IKEA zet op het gebied van smart homes. Eerder introduceerde het al een draadloos oplaadsysteem. Al anderhalf jaar geleden liet het weten in te willen spelen op verlichting en een goedkope collectie aan te willen bieden. Hoeveel de Smart Lightning-collectie gaat kosten is echter nog niet bekend.

De lampen van IKEA zijn vanaf april 2017 in Nederland te koop. Mocht je ze voor die tijd in huis willen halen, dan kun je binnenkort al bij onze zuiderburen terecht. Vanaf volgende maand kun ze namelijk ook al kopen in België. Ook in Zweden, Tsjechië en Italië  zullen ze vanaf dan beschikbaar zijn.