Numrush

Wetenschappers willen VR en AR in een ooglens stoppen

Vergeet de lompe Oculus Rift, HTC Vive en Microsoft Hololens maar. Onderzoekers van de University of South Australia hebben een onderzoek gepubliceerd, waarin ze beschrijven hoe ooglenzen als kleine beeldschermpjes gebruikt kunnen worden.

Volgens de onderzoekers kun je organische eloctroden gebruiken als waterbestendige conductoren. Die kunnen vervolgens in een lens van flexibele hydrogel worden verwerkt om een lens met ingebouwd beeldscherm te bouwen. De lenzen laten recht op het oog een beeld zien, maar zijn ook in staat om bijvoorbeeld glucoseniveaus te meten.

Het idee is er, maar de lens kan nog niet naar de markt komen. Eerst moet er namelijk een speciale minibatterij voor worden uitgevonden. Onderzoeksprofessor Drew Evans zegt het volgende tegenover Mashable:

De truc is om stroom te leveren aan het lensdisplay. We kijken enthousiast naar ontwikkelingen van andere onderzoekers die bijvoorbeeld traandruppels gebruiken om speciale batterijen van stroom te voorzien. Er is ook een manier om deze techniek aan te passen voor gebruik met onze geleidende coatings.

Het zal dus nog wel even duren totdat de lompe VR- of AR-bril met een kleine lens wordt vervangen, maar het onderzoek is er alvast. Deze verkleining van technologie kan een grote impact hebben. Een lens zie je immers niet, waardoor de techniek zoals in de Google Glass of Microsoft HoloLens makkelijker in het openbaar benut kan worden. Je hebt immers geen zorgen over de gekke bril waar je mee rondloopt.