Slimme Nest thermostaat voor de rechter gesleept wegens onjuiste temperatuurmetingen

De slimme Nest thermostaat, intussen onderdeel van Google’s portfolio, levert geen energiebesparing op, hij leverde sommige kopers juist een hogere rekening op. En dus dreigt er een rechtszaak, waarbij de ongelukkige kopers op zoek zijn naar een schadevergoeding die in de miljoenen loopt.

De aanklager, de Amerikaan Justin Darisse, stelt dat de thermostaat niet in staat is om de temperatuur in een kamer correct te meten en dat het zelf-lerende algoritme van de gadget daardoor compleet de plank misslaat.

Darisse kocht de thermostaat na het zien van de commercial, waarin Nest benadrukt dat de thermostaat een verlaging van de energierekening tot gevolg zou hebben. In de praktijk bleek de slimme thermostaat, door een opwarming in het binnenwerk, de temperatuur met een verschil van 2 tot 10 graden van de werkelijkheid te meten.

De onfortuinlijke Amerikaan zoekt nu middels een zogenaamde ‘class-action’ een totale schadevergoeding van $5 miljoen voor hemzelf en de duizenden kopers van de thermostaat in de VS.

Dat bedrag lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat voor het bedrijf dat begin dit jaar nog voor $3,2 miljard werd overgenomen door Google, maar wanneer het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt – wat op dit moment nog onduidelijk is – kan het natuurlijk wel schadelijk zijn voor het imago van Nest.