Slimme pan van SmartyPans maakt van iedereen een chef-kok

Het is één van de dingen waar we dagelijks mee te maken krijgen: koken. Waar de één zich vol enthousiasme stort op de bereiding van een uitgebreid diner, is het voor de ander een ware crime. Rahul Baxi, de oprichter van SmartyPans, besloot om de laatste groep een handje te helpen en ontwikkelde een slimme pan.

Wanneer personen zonder liefde en zonder concentratie een maaltijd bereiden, gaat er nog wel eens iets mis. Baxi geeft aan dat hijzelf ook geen liefhebber van koken was, waardoor er regelmatig wat misging. “Regelmatig brandde het eten aan, vergat ik ingrediënten toe te voegen of deed ik alles in de verkeerde volgorde”, aldus Baxi. Om dit probleem op te lossen ontwikkelde Baxi een speciale pan en die is uitgerust met diverse sensoren en een bijbehorende mobiele app.

Hoe werkt SmartyPans?

Koken met de slimme pan en de bijbehorende app is zeer eenvoudig. Zodra de app geïnstalleerd is, krijgt een gebruiker toegang tot een database van meer dan duizend recepten. Vervolgens kiest een gebruiker een recept uit, waarna het koken van start kan gaan. Zodra een recept is gekozen, zullen de pan en de app een gebruiker stap voor stap uitleggen wat zij moeten doen. Zo weten gebruikers exact wanneer, hoe veel en welke ingrediënten zij toe dienen te voegen.

smartypans5-final

Om de gebruiker nog beter van dienst te zijn, is de pan uitgerust met diverse sensoren. Hierdoor is de pan in staat om onder andere de temperatuur en het gewicht te registreren. Doordat de pan deze informatie doorstuurt naar de app, krijgt een gebruiker direct advies. Op het moment dat een gebruiker een ingrediënt toevoegt, ziet een gebruiker het gewicht via de app stijgen. Zo is het mogelijk om de pan tijdens het koken te gebruiken als keukenweegschaal.

Daarnaast ontvangen gebruikers meldingen over de huidige temperatuur van de pan en de duur van de bereiding. Zodra de temperatuur te hoog wordt en het eten aan zal branden, wordt er een melding verstuurd naar de app. Wordt de temperatuur teruggedraaid, dan zal er vanzelf in beeld verschijnen als de optimale temperatuur weer wordt bereikt. Tijdens het koken loopt er verder een timer mee, waardoor je direct kunt zien wanneer het eten gaar zou moeten zijn.

Volgens Baxi is de pan een ideale oplossing voor personen die geen aanleg hebben voor koken. Met behulp van de pan en de app worden gebruikers eenvoudig door de bereiding van een gerecht geleid en kan er praktisch niets meer fout gaan. De pan zal later dit jaar op de markt komen voor een prijs van 149 dollar.