Slimme pil stuurt gasmetingen uit je darmen naar een smartphone

Slimme pil RMIT

Ons lichaam produceert gassen waar we nog lang niet alles over weten. Daar moet een slimme pil een einde aan maken. Onderzoekers aan de RMIT-universiteit in Melbourne hebben een pil ontwikkeld, die met behulp van sensoren allerlei informatie kan verzamelen. Door hem in te slikken kan er informatie binnen je eigen lichaam worden verzameld.

Een doorbraak voor doktoren, die op het moment vaak nog ademtests gebruiken om gassen te meten. Dat werkt in sommige situaties ook, maar de waarden van gassen zijn bij je mond vaak al flink afgezwakt. De pil gaat metingen doen bij de bron, waar duidelijkere informatie aanwezig is.

Het kleine, pilvormige apparaat zit vol met sensoren, die gastypes en de concentratie daarvan meten. Al deze informatie wordt draadloos naar een verbonden smartphone verstuurd, zodat een dokter live de situatie in je darmen kan waarnemen.

De pil kan onderzoek naar darmproblemen bevorderen, aldus onderzoeker Kourosh Kantar-zadeh tegenover Mashable. Daarbij kan worden gekeken naar winderigheid, maar ook naar ernstigere zaken zoals darmkanker.

Bij tests konden de onderzoekers al het onderscheid in de maag maken tussen een dieet met veel of weinig vezels, maar daarbij is alleen getest met varkens. Over twee maanden beginnen de tests op mensen – en weten we of het slimme apparaatje ook echt een groot effect zal hebben op medisch onderzoek.