Slimme pleister meet glucoseniveaus van diabetespatiënten

Diabetes pleister

Onderzoekers willen het leven van diabetespatiënten makkelijker maken met een speciale pleister, aldus Technology Review. Deze plakker voor op je arm kijkt constant hoeveel glucose er in je bloed zit, door je zweet met sensoren te meten. Is het tijd voor een prik? Dan steekt de pleister een kleine in je huid, zodat medicatie meteen wordt ingebracht.

De slimme pleister moet ervoor zorgen dat mensen met suikerziekte niet constant met naalden en meetapparatuur hoeven om te gaan. Ze hoeven aan het begin van een dag alleen hun medicatie op te plakken.

De speciale suikerziektepleister is een uitvinding van onderzoeker Dae-Hyeong Kim, een assistent-professor aan de Seoul National University. Hij werkte samen met onderzoekers van technologiebedrijf MC10. Twee jaar geleden maakten zij een vergelijkbare pleister die Parkinson-patiënten injecteert als ze beginnen te trillen.

Met behulp van sensoren meet de pleister vochtigheid, glucose, pH-waarden en temperatuur. Deze gezamenlijke data helpt om een betrouwbaar beeld van bloedsuiker te bieden. Hij is gemaakt van het dunne materiaal grafeen, met daarop gouden deeltjes.

Het apparaatje kan in theorie ook met bijvoorbeeld een smartphone verbinden, om glucoseniveaus verspreid over de dag te loggen. Hierdoor kan een patiënt een beter beeld krijgen van zijn leefomstandigheden.