Bomvestscanner belooft zelfmoordterroristen te herkennen

Het Amerikaanse R3 Technologies staat op het punt om de CBD-1000 te verkopen – een draagbare golfradar. Dit handzame apparaatje kan volgens de makers bomvesten detecteren. Door te scannen naar materialen die vaak in de bommen worden gebruikt, kunnen ze worden gespot en mogelijk worden tegengehouden. Hierdoor heeft de politie mogelijk eindelijk een betrouwbare manier om zelfmoordterroristen tegen te houden.

Er wordt gescand naar grote hoeveelheden metaal, maar ook naar glas of stenen. Die laatste twee worden doorgaans gebruikt om de impact van een explosie te vergroten. Andere bedrijven probeerden eerder al een betrouwbare scanner te bouwen, maar faalden hier in. Nu denkt R3 Technologies eindelijk een manier te hebben gevonden.

De huidige versie van de bomvestscanner is nog niet perfect. Hij kan slechts een scan maken op maximaal 3 meter, iets waar hij 1,3 seconde de tijd voor nodig heeft. Dat is echter genoeg voor bijvoorbeeld veiligheidsscans aan de deur, en er wordt gewerkt aan een nog efficiëntere versie. Uiteindelijk moet de scanner op 30 meter afstand direct gaan werken.

Hij wordt ook best duur: de scanner krijgt een prijskaartje van 50.000 dollar, omgerekend ongeveer 45.000 euro. Daarmee is het apparaatje vooral bedoeld voor politie en andere overheidsinstanties.