Slimme thermostaat Crowd Comfort laat je collega’s de temperatuur bepalen


Iedereen heeft wel eens op een kantoor gewerkt waar het in de zomer bloedheet was, terwijl je in de winter zat te bibberen achter je computer. Los daarvan heb je ook altijd nog de eeuwige discussie tussen de koukleumen en de warmbloedigen; moet het raam nou wel open of niet?!

Feit is dat het moeilijk is een gebouw op de juiste temperatuur te krijgen die aansluit bij de wensen van de medewerkers. Een nieuwe app, CrowdComfort, speelt hierop in en richt zich specifiek op de mensen in het gebouw: wat vinden zij?

‘World’s first crowdsourced thermostat’, zo wordt CrowdComfort ook wel genoemd. De app laat mensen de mate van comfort bepalen op een schaal van één tot vijf. Het systeem analyseert de data van de gebruikers en geeft vervolgens advies voor de temperatuur op elke verdieping. Oprichter Eric Graham stelt:

It’s the human side of the equation to find opportunities to save money in buildings. Sometimes, there’s a disconnect and data management problem with the occupants of the building.

De startup ontwikkelde het product in samenwerking met Greentown Labs en North Shore InnoVentures. Een van de eerste gebruikers van de slimme, crowdsources thermostaat zijnde medewerkers van GE, die samen invloed hebben op de temperatuur in een gebouw van zo’n 28000 vierkante meter. Ook de Massachusetts Bay Transportation Authority is geïnteresseerd in de app, om deze te gebruiken in verschillende treinen en stations.

Met vele andere slimme thermostaten op de markt, waaronder de Nest van Google, zal het voor CrowdComfort niet makkelijk worden om grip te krijgen. Toch is het idee van een crowdsourced platform, waarbij iedereen in het gebouw wat te zeggen heeft over de temperatuur op kantoor vrij uniek.

Dus geen welles-nietes meer of het raam nou wel of niet dicht moet; CrowdComfort houdt rekening met iedereen en biedt een democratische oplossing voor het probleem. Niet gek toch!