Numrush

Smart Grid: De indrukwekkende transformatie van het energienetwerk

Ons vertrouwde energienetwerk bevindt zich midden in een transformatie die zijn gelijke niet kent. Het traditionele netwerk begint steeds meer een vorm aan te nemen die we herkennen van het Internet. Wie aan energie denkt, denkt daarbij niet direct aan Cisco, maar de Amerikaanse netwerkgigant is wel een van de grootste aanjagers van innovatie in de markt!

Ga je met de experts van Cisco in gesprek over energie kun je van één zaak zeker zijn: ze weten direct de vage term ‘smart grid‘ voor je uit te leggen en maken daarbij ook duidelijk waarom de netwerkproducten van het bedrijf daarbij zo’n belangrijke rol spelen.

Niet dat het volledig terug te brengen is in een hap-snap begrip, daarvoor is het concept te holistisch. Cisco omschrijft het smart grid als een ‘cross-technologische oplossing’, waarbij hardware, software en alle betrokken bedrijven in de energie industrie gebruik maken van veilige, op IP-gebaseerde netwerken om het genereren, distribueren, opslaan en consumeren te optimaliseren.

Al in 2009 maakte Cisco duidelijk dat een grote transformatie aanstaande was:

Wellicht is het smart grid het best uit te leggen als een digitaal (informatie) netwerk dat over het bestaande energienetwerk wordt gelegd. Hierdoor worden belangrijke onderdelen van dat netwerk beter in kaart gebracht en kunnen storingen sneller worden gelokaliseerd. Belangrijker nog: het smart grid zorgt voor verbeterde analyse waardoor de distributie van energie beter gestuurd kan worden.

De grootste uitdagingen voor de betrokken partijen zijn misschien wel de grote investeringen die er zijn  gedaan in verouderde netwerkarchitecturen. Naarmate er meer intelligentie gevraagd wordt (en dus meer bandbreedte) zullen steeds meer bestaande infrastructuren moeten worden omgebouwd om te kunnen gaan werken op protocollen die we kennen van het Internet: IP en ethernet.

Een belangrijke rol lijkt daarin weggelegd voor Cisco’s GridBlocks architectuur, die de bestaande structuur omvormt naar een energienetwerk met digitale communicatiemogelijkheden. De speciaal ontwikkelde architectuur zorgt niet alleen voor een optimalisatie in werking van het netwerk, maar ook voor een verbeterde beveiliging. De GridBlocks architectuur maakt het netwerk daarnaast beter beheerbaar en schaalbaar.

De speciale routers en gateways werken allemaal op basis van IP, waardoor er data kan worden doorgegeven van sensoren,  gesproken communicatie tussen medewerkers en zelfs video van camera’s op belangrijke plekken in het energienetwerk. Daarnaast werk Cisco aan specifieke applicaties voor het platform, voor bijvoorbeeld razendsnelle diagnoses bij storing en een directe verbinding naar de dichtsbijzijnde techneut om daar op in te spelen.

Enkele jaren geleden deed Cisco ogenschijnlijk een stapje terug uit de wereld van energieverbruik toen het Amerikaanse bedrijf stopte met het ontwikkelen van een serie producten voor consumenten. Nadrukkelijk ogenschijnlijk dus, want intussen bleef het bedrijf investeren in het ontwikkelen van een systeem op basis van open standaarden, die er uiteindelijk voor gaan zorgen dat de consument alsnog de vruchten plukt van het smart grid!

Wil je meer weten over Cisco’s inzet rond Smart Grids? Check dan zeker deze white paper of bekijk hier meer informatie over de GridBlocks architectuur.

Disclaimer: dit artikel maakt onderdeel uit van de serie ‘The Internet of Everything stories’, mogelijk gemaakt door Cisco.