Smartphone met batterijduur van een week stap dichterbij

In 2015 hoorden we voor het eerst over een smartphone met een brandstofcel, die een week lang meegaat op een enkele batterijlading. Inmiddels zijn we weer een stap dichterbij deze technologie. Onderzoekers van de Pohang University of Science and Technology in Korea hebben namelijk een superkleine brandstofcel gemaakt voor in telefoons, drones en andere apparatuur.

De grote doorbraak: de Koreaanse onderzoekers hebben als eerste staal, elektrolyten en elektroden weten te combineren, waardoor er zo min mogelijk hitte werd gegenereerd. Hierdoor konden ze een brandstofcel maken die minder warm wordt en daardoor ook langer meegaat.

Daarmee hebben de Koreanen een probleem opgelost waar brandstofcellen al langere tijd last van hebben. Voorgaande experimentele batterijen hadden ook al een lange batterijduur, maar waren door slijtage vaak na korte periode defect.

Volgens de onderzoekers kan deze brandstofcel net als eerdere experimenten een telefoon een week lang van stroom voorzien. Stop je dezelfde accu in een drone? Dan kun je hier een uur lang onafgebroken mee rondvliegen. Daarnaast zou de technologie groter gemaakt kunnen worden, om bijvoorbeeld elektrische voertuigen te laten rondrijden.