De smartphone is hard op weg om ook thuis belangrijker te worden dan de computer

We blijven meer en meer doen met onze smartphones. De kans is groot dat je dit artikel ook op je telefoon zit te lezen. Maar tot nu toe denkt nog steeds vrijwel iedereen aan iets wat je meeneemt voor onderweg als je het over mobiel hebt. Dat is ook zo, maar we gebruiken deze draagbare schermen ook steeds vaker in ons eigen huis.

Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van mobiele schermen. En al vijf jaar geleden zei Vevo dat de meeste mobiele weergaven van haar muziekvideo’s vanuit huizen kwamen. Mobiele apparaten werden eigenlijk al vrij snel ook thuis veel gebruikt en dat gebruik groeit alleen maar.

Dit blijkt ook uit cijfers van Sandvine, een Amerikaans breedband-bedrijf. Volgens hen komt dertig procent van het internetgebruik in huis van telefoons en tablets. Dat is twintig procent meer dan in 2013 en negen procent meer dan in 2012.

internetgebruik

Overigens betekent dit niet direct dat de gebruikelijke PC verdwijnt. Computers met Windows worden volgens deze cijfers nog steeds meer gebruikt dan ieder ander apparaat. Dit dataverbruik komt onder meer van het spelen van spelletjes en het maken van spreadsheets, maar ook van het streamen van video’s. Daarmee is de computer dus alles behalve afgeschreven.

Als voorbeeld hiervan heeft Sandvine bekeken welke apparaten er gebruikt werden om de beelden van de Olympische Spelen bij NBC te bekijken. PC’s werden hier veruit het meeste voor gebruikt, en dan voornamelijk diegene die Windows gebruiken. Mobiele apparaten als smartphones en tablets komen zelfs bij elkaar opgeteld niet in de buurt van het succes van Windows.

Olympische streams

Conclusie? De PC is nog lang niet afgeschreven, maar in ons eigen huis nemen de mobiele schermen wel steeds meer van hun werk over. Het lijkt een kwestie van tijd tot de smartphone het ook thuis wint van de computer.