Smartphone van Amazon beschikt over Omron’s slimme gezichtsherkenning

Hoewel Amazon’s introductievideo eerder deze week nog alle ruimte laat voor speculatie, durft weblog TechCrunch intussen wel te bevestigen dat de internetgigant een smartphone met 3D zal gaan lanceren. Een belangrijke rol in die smartphone is weggelegd voor de speciale gezichtsherkenningcamera’s en software van Omron, die het gezicht van de gebruiker actief zullen gaan volgen.

Volgens bronnen van het Amerikaanse weblog zou de smartphone van Amazon gebruik maken van gezichtsherkenning om nieuwe manieren van navigeren toe te passen. Zo kan de gebruiker de telefoon of zijn hoofd bewegen en daardoor navigeren door de telefoon. De video van afgelopen woensdag lijkt die werking te bevestigen.

Om dit effect te bewerkstelligen, maakt de smartphone gebruik van 4 camera’s op de voorkant van de smartphone, die een razendsnel 3D-grid boven de telefoon opbouwen. De Okao-software van Omron werkt vervolgens nauw samen met de gyroscoop en accelerometer van de telefoon om het besturingsysteem te kunnen laten inspelen op de bewegingen ‘in de echte wereld’.

Omron stelt dat Okao niet alleen in staat is om gezichten te herkennen maar ook slim genoeg is om geslacht, leeftijd en etnische afkomst te kunnen bepalen.

Bronnen binnen Amazon stellen echter dat de smartphone van het bedrijf geen gebruik zal maken van deze mogelijkheden, maar zich zal focussen op het ‘volgen’ van hoofdbewegingen. Daarnaast zou het 3D navigeren nog behoorlijk aan banden zijn gelegd bij lancering, Amazon zou nieuwe toepassingen geleidelijk in markt willen zetten.

Qua technische specificaties zou de smartphone direct meekunnen in de huidige markt: een 720p, 4.7 inch scherm en een Snapdragon-processor met 2GB werkgeheugen moeten zorgen voor een snelle gebruikerservaring. In totaal zou de telefoon 6 camera’s bevatten: 4 voor gezichtsherkenning, een camera voorop het apparaat en een 13MP camera achterop.

Hoewel er geruchten gaan dat Amazon met een geheel eigen OS zou komen voor het apparaat, stelt TechCrunch dat de smartphone gebruik zal maken van Amazon’s Fire OS. Deze afgeleide van Android  zagen we eerder al op de Kindle Fire-tablets.

Prijzen, namen en exacte lanceerdatum blijft vooralsnog een mysterie. Telefoon of niet, we zullen dus nog even moeten wachten tot de 18e!