Smartphone-verkopen in Europese Unie lopen terug

De smartphone-verkopen in Europa hebben een record behaald in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat record is alleen niet zo positief als je zou hopen: de verkoop liep met 6,3 procent terug, de grootste kwartaalafname ooit. Dat stelt marktonderzoeksbureau Canalys, meldt NU.nl.

In het westen van Europa komt de “smartphonemoeheid” volgens marktkenners het meeste voor. Daar is de markt dan ook het meest verzadigd geraakt. In Oost-Europa groeide de verkopen echter wel, namelijk met 12,3 procent.

Samsung

Samsung is en blijft de grootste fabrikant als het gaat om verkoopaantallen. In totaal verkocht het bedrijf 15,2 miljoen telefoons. Apple volgt op de tweede plek met 10,2 miljoen telefoons. Helemaal nieuw in de top 5 is Xiaomi, die een marktaandeel van Samsung innam met zijn goedkopere telefoons. Huawei staat nog steeds op de derde plaats.

Nokia staat op de vijfde plek met maar liefst 1,6 miljoen verkochte telefoons. Het merk werd gekocht door het Finse HMD. Net als Xiaomi verkoopt HMD telefoons tegen een lage winstmarge. Volgens Canalys is dit op de lange termijn echter niet vol te houden.