‘Smartphones en tablets zijn schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen’

Als jonge kinderen zichzelf niet goed kunnen vermaken eisen ze veel aandacht op. Wil je als ouder toch even een moment voor jezelf dan wordt al snel naar de smartphones en tablets gegrepen. Geen goed idee, zo blijkt uit onderzoek.

We zien steeds vaker dat ouders naar hun tablet of smartphone grijpen om jonge kinderen af te leiden en te vermaken. Onderzoekers waarschuwen al langer dat dit schadelijk ‘kan’ zijn voor de sociale ontwikkeling van kinderen.

Onderzoekers van de Boston University School of Medicine hebben diverse bevindingen gedaan die concluderen dat het gebruik van smartphones en tablets schadelijk is voor kinderen jonger dan 30 maanden. Zo zou de sociale-emotionele ontwikkeling van kinderen worden aangetast door het tablet-gebruik.

Ook zou excessief gebruik van tablets en smartphones bij kinderen onder de drie jaar de ontwikkeling van bepaalde kwaliteiten aantasten. Deze kinderen zouden beduidend slechter scoren op vakken als wiskunde en wetenschap.

De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is voor kinderen om meer menselijk contact te hebben. De onderzoekers vragen zich af of kinderen hun zelf-reguleringssysteem wel voldoende ontwikkelen als ouders hen steeds afleiden en kalmeren via tablets.

Als kinderen steeds meer tijd spenderen achter tablets en smartphones zijn we bang dat zij bepaalde capaciteiten verliezen. Zeker als zij meer interactie met een tablet hebben, dan met hun ouders.

De onderzoekers geven aan dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden naar tablet-gebruik onder jonge kinderen. “Het afleiden van kinderen met tablets doet meer kwaad dan goed.” De eerste stap zal zijn om ouders hier bewust van te maken.

Eerder werd al bekend dat veelvuldig schermgebruik slecht is voor tieners.