Dit zijn de nieuwe smartphones van MWC 2017 die je niet mag missen

Sony Xperia XZ Premium

Het MWC 2017 is in volle gang en naast alle vette, innovatieve gadgets zien we ook een hoop nieuwe smartphones. Bijna alle fabrikanten, behalve Apple en Samsung hebben vanaf nu een nieuw flagship-toestel. Wat die precies kunnen en hoe ze eruit zien? Een overzicht!

1. Sony Xperia XZ Premium

Sony begon de nieuwe week vanochtend vroeg met het onthullen van zijn nieuwste vlaggenschip: de Sony Xperia XZ Premium. Meest interessant aan dit toestel is dat het 5.5-inch scherm een 4K-resolutie heeft, die ook HDR-content ondersteund. Daardoor heb je dus haarscherp beeld.

Aan de achterkant vinden we verder een 19 megapixel camera. Daarnaast heeft het toestel een Motion Eye-systeem, waardoor je beelden stabieler zijn. Ook interessant is dat je super slow motion-video’s kunt maken. Hierbij schiet je in 960 frames per seconde! Tof, want zo kun je “normale” beelden net dat beetje extra flair geven. En iets wat geen enkele ander toestel op dit moment heeft. Opvallend is dat de toestel geen vingerafdruksensor heeft. Iets wat eigenlijk iedere concurrent wel heeft.

Sony Xperia XZ Premium

De Sony XZ Premium komt ergens in de lente in Amerika op de markt, voor een nog onbekende prijs. Wanneer hij in Nederland verschijnt, is nog niet duidelijk.

2. LG G6

Het scherm van de Sony Xperia XZ Premium is misschien indrukwekkend, maar die van LG’s G6 is nog veel interessanter. Dit toestel is namelijk de enige die Dolby Vision ondersteund, waardoor je beeld nog levendiger wordt. Het scherm heeft een verhouding van 18:9, hetzelfde als de meeste films. Daardoor is je scherm ook langer dan een gemiddelde smartphone.

LG G6

Over content hoeven we ons verder geen zorgen te maken. Netflix en Amazon gaan namelijk in Dolby Vision streamen naar de G6. Daarnaast worden er een aantal games geoptimaliseerd voor het grotere scherm. Voordeel van dit scherm is bovendien dat je twee apps naast elkaar kunt plaatsen.

Verder zijn er dual-groothoeklenzen ingebouwd. Aan de achterkant heeft deze een resolutie van 13 megapixels, aan de voorkant heb je 5 megapixels. Verder ondersteunt het toestel direct vanaf de release de Google Assistant.

Wanneer de LG G6 naar Nederland komt en hoeveel deze gaat kosten, is nog niet bekend.

3. Huawei P10

Ook Huawei doet een duit in het smartphonezakje met zijn nieuwe flagship-toestel. De Huawei P10 heeft een 5.1-inch scherm met een resolutie van 1080p. Het toestel verschijnt verder in flink wat kleuren: wit, dazzling blue, goud, zwart, zilver, rosegoud en greenery (groen). Daarnaast zijn er ook nog eens drie verschillende afwerkingen voor de materialen te verkrijgen, namelijk een standaardversie, een hoge glans of een diamantpatroon. Voor ieder wat wils, zullen we maar zeggen.

Kijken we verder naar de specificaties, dan krijg je vrijwel hetzelfde als bij de Mate 9 van vorig jaar. Dat is geen slecht ding, want dat toestel was razendsnel en had een prima accu. De vraag is natuurlijk of de kwalificaties van toen nog goed genoeg zijn voor nu. Verder zien we net als in de Mate 9 een 12 megapixel dual-camera op de achterkant.

Huawei P10 Plus

Verder is er ook een P10 Plus, die vrijwel hetzelfde is als het “normale” toestel. Hierin zit een verbeterde Leica dual-camera en heeft een 5.5-inch scherm.

Beide toestellen zijn vanaf maart te koop vanaf 649 euro.

4. Alcatel A5

Alcatel slaat weer een hele andere richting in. Waar de meeste fabrikanten de modulaire telefoon nu even laten voor wat het is, doet Alcatel dit juist niet. Zij presenteerden namelijk de Alcatel A5, die minder dan 300 dollar moet gaan kosten. Het apparaat heeft een basisversie met een 5.2-inch scherm die je kunt uitbreiden met modulaire onderdelen.

Eén van de modules, die direct na de lancering beschikbaar moet worden, is een LED-hoesje waarmee je vrolijke lichtanimaties op de achterkant van je telefoon kunt tonen. Via een speciale app kies je uit een aantal bestaande patronen, maak je een eigen ontwerp of zorg je er voor dat het hoesje oplicht als je een notificatie krijgt. Dat laatste heeft ook nog weer een aantal features. Zo krijg je een donkerblauwe achtergrond en de letter F te zien als je een notificatie van Facebook krijgt, of een gele achtergrond met de letter S voor Snapchat.

Alcatel A5

Elke module is in principe een hoesje voor je telefoon, dus je kunt waarschijnlijk niet eindeloos combineren. Aansluiten is daardoor wel gemakkelijker: je klikt je telefoon er gewoon in. Naast de lichtjesmodule is er ook één met een extra accu en een speaker met een kickstand, waardoor je geluid beter wordt. Ook leuk is de color capture-camera. Deze app zoekt naar de twee belangrijkste kleuren van hetgeen waar je je camera op richt en maakt een thema op basis van die input.

Wanneer de telefoon verschijnt en hoe duur deze wordt, is nog niet bekend.

5. Moto G5 en G5 Plus

Lenovo’s Motorola brengt dit jaar twee nieuwe telefoons op de markt: de Moto G5 en G5 Plus. De G5 Plus krijgt een 5.2-inch full HD-scherm met een vingerafdrukscanner die je ook als homeknop kunt gebruiken. De camera biedt je 12 megapixels met dual-autofocus. Mocht dat geen belletje laten rinkelen: het is dezelfde camera als in de Samsung Galaxy S7.

Moto G5 Plus

Dan hebben we de Moto G5, die een goedkopere variant is van de G5 Plus. Dit toestel krijgt een 5-inch full HD-scherm en een 13 megapixel camera.

Meest interessant is echter dat Motorola modules blijft maken voor haar smartphones, waaronder de twee nieuwe, weet Engadget. Zo komt er een extra accu en een nieuwe oplader die met alle modules te gebruiken is. Daardoor kun je de losse onderdelen los opladen, in plaats van de gehele telefoon in zijn geheel. Ook komt er een draadloze oplader als module. Verder moet er een gamepad komen met vier speakers, lichtjes en een aantal games die al geïnstalleerd zijn.

Voor mensen die regelmatig verschillende nummers gebruiken is de module waar je vier simkaarten in kunt stoppen interessant. Verder is een mini-printer waarmee je je foto’s kunt afdrukken. Handig als je een mooie foto maakt die je ook in een lijstje wilt stoppen. Tot slot komt er voor de Moto Z een nieuwe module met Amazon Alexa, een digitale spraakassistent.

De Moto G5 en G5 Plus moeten vanaf maart in Europa in de winkels liggen. De prijzen beginnen vanaf 199 euro. De extra accu komt in die maand ook in de schappen voor 49 euro, de Gamepad komt deze zomer voor een nog onbekende prijs. Wanneer de andere modules verschijnen en hoe duur die worden, is nog niet duidelijk.

6. Nokia 6, 5 en 3

Het grootste nieuws van Nokia was dit jaar natuurlijk de nieuwe versie van de 3310, maar ze hebben tijdens MWC 2017 ook drie nieuwe Android-telefoons gepresenteerd. De Nokia 6 bestond al langer, maar komt nu ook naar Europa toe voor 229 euro. Dit toestel heeft een 5.5 inch full HD-scherm. Verder zitten er dual speakers in met de zogenaamde smart audio amplifier, waardoor je een diepere bas en een helderder geluid moet horen.

Nokia 6

Wil je een kleinere telefoon, dan is er de Nokia 5. Deze smartphone heeft een 5.2-inch HD-display. Verder heeft het toestel een vingerafdruksensor, een 13 megapixel autofocus-camera aan de achterkant en een 8 megpixel camera aan de voorkant. Hij kost 189 euro.

De Nokia 3 is het kleinste en goedkoopste toestel van de drie. Deze smartphone heeft een 5 inch scherm en een 8 megapixel camera aan de voor- en achterkant. Dankzij het gepolariseerde scherm moet je je filmpjes en foto’s bovendien ook in het felle daglicht kunnen bekijken. De Nokia 3 gaat 139 euro kosten.

Wanneer de toestellen hier op de markt verschijnen, is nog niet bekend.

7. Blackberry KEYone

Je zou het bijna vergeten, maar ook het merk Blackberry doet nog mee aan het smartphonefeestje mee. Dit jaar introduceerde het bedrijf TCL de Blackberry KEYone, die eerder bekend stond als de Mercury. TCL is één van de bedrijven die een licentie heeft gekocht voor het maken van Blackberry’s. De smartphone heeft een 4.5 inch display met een resolutie van 1620×1080. Verder heeft het toestel – zoals we van Blackberry gewend zijn – een fysiek toetsenbord onder het scherm.

Blackberry KEYone

Het toetsenbord heeft volgens Engadget nog een extra functie naast het typen: je kunt je vingers er overheen schuiven om te wisselen tussen je homescherm en om te scrollen over een website. Daarnaast is elke toets ook een shortcut voor een app of een bepaalde actie. Zo kun je door de letter L ingedrukt te houden de app Lyft opstarten.

Verder heeft het apparaat een 12-megapixelcamera met dezelfde sensoren als de Google Pixel en Pixel XL hebben. Verwacht echter niet dat de foto’s net zo goed worden als op Google’s apparaten. Die gebruiken namelijk machine learning om de foto’s nog beter te maken.

Vanaf april moet de Blackberry KEYone in de winkel liggen voor 599 euro.