Smartphones van Huawei en ZTE mogen niet meer verkocht worden op militaire basissen VS

Huawei

Smartphones van de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE mogen niet meer op militaire basissen in de Verenigde Staten verkocht worden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie besloten, meldt The Wall Street Journal. Het nieuwe verbod geldt voor alle winkels wereldwijd die op of bij Amerikaanse militaire basissen liggen.

Volgens een woordvoerder van het Pentagon kunnen de smartphones een “een onacceptabel risico vormen voor het personeel, de informatie en missies van het ministerie van Defensie” vormen.

Spionage

Het ministerie vreest dat de apparaten door de Chinese overheid ingezet worden voor spionage. Beide fabrikanten ontkennen dit. Ook is nooit bewezen dat de Chinese overheid op Westerse doelen spioneert via de apparatuur. Voor welke dreigingen het Pentagon bang is, wilde de woordvoerder van het Pentagon niet zeggen.

Bronnen van The Wall Street Journal stellen echter dat het ministerie vooral bang is dat de smartphones ingezet worden om de locatie van militairen te achterhalen.

Overigens kan het Pentagon zijn werknemers niet verbieden om smartphones van Huawei en ZTE persoonlijk te gebruiken. De medewerkers moeten zich echter “bewust zijn van de beveiligingsrisico’s”, waarschuwt het Pentagon.