Smartphones zijn door nieuwe sensor in staat luchtvervuiling te meten

Een team van Australische en Chinese onderzoekers heeft een nieuwe sensor ontwikkelt die de gevaarlijke concentraties van stikstofdioxide kan meten. De sensor is gemaakt van het tin en zwavelkoolstof en meet het level van stikstofdioxide in de lucht.

Een van de onderzoekers werd persoonlijk geraakt in het onderzoek naar een nieuwe methode voor het detecteren van stikstofdioxide toen zijn zwangere vrouw werd gediagnoseerd met ‘preeclampsia’. Preeclampsia is een ziekte die door doktoren in verband wordt gebracht met een te hoge concentratie aan stikstofdioxide in het lichaam.

Stikstofdioxide komt voor in de smog die boven veel grote wereldsteden hangt. Deze smog wordt veroorzaakt door uitlaatgassen van het verkeer en door grote industriele fabrieken. De smog kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken zoals ademhalingsproblemen.

Het materiaal dat in de sensor wordt gebruikt, wordt normaal gesproken gebruikt in vernissen. De onderzoekers ontdekten dat dit materiaal op een unieke manier selectief de stikstofdioxide naar het zijn oppervlakte trekt. Daarbij komt dat het materiaal zeer goedkoop is, waardoor de productie kosten volgens de onderzoekers onder de ¢1 blijft. Hierdoor kan de sensor bijvoorbeeld gemakkelijk in smartphones geimplementeerd worden.

Het team heeft zijn onderzoek publiek gemaakt in de hoop dat de ontdekking zorgt voor een snelle ontwikkeling van de sensors.