Smartwatch-app helpt soldaten met PTSS om te slapen zonder nachtmerries

De smartwatch-applicatie myBivy wil soldaten met Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) helpen om zonder nachtmerries te slapen. Sensoren in het horloge zoeken continu naar fysieke indicatoren dat er een nachtmerrie aan zit te komen, zodat er een stille wekker geactiveerd kan worden. Op deze manier zou de droom veranderen, waardoor er niet langer een nachtmerrie plaatsvindt.

Volgens de makers gaat de wekker heel stilletjes af als de persoon in kwestie diep slaapt. De wekker in de smartwatch is zacht genoeg, waardoor de slaper niet wordt wakkergemaakt. Dit is echter genoeg om de hersenen te prikkelen en de droom op een ander spoor te zetten.

Naarmate myBivy wordt gebruikt, leert de app om steeds slimmer nachtmerries te vermijden. Zo weet de smartwatch na een tijdje precies hoe jouw lichaam reageert voordat een nachtmerries begint, waardoor ze in opvolgende nachten makkelijker worden voorkomen.

myBivy is nog niet uit. De makers willen eerst een bescheiden budget inzamelen op Kickstarter, om de ontwikkeling te bekostigen. Daar hebben ze op dit moment al bijna 10.000 dollar opgehaald, terwijl ze slechts iets meer dan 1.000 dollar nodig hadden. De ontwikkelversie van myBivy werkt op het moment alleen op de Pebble-smartwatch. De uiteindelijke versie moet echter ook werken op de Apple Watch en Android Wear-horloges.