De PowerWatch gebruikt je lichaamswarmte om zijn accu op te laden

PowerWatch

Heb je een smartwatch? Dan weet je hoe snel de accu op is. Vervelend, want je vergeet hem nog wel eens op te laden of je hebt gewoon geen zin om te klooien met de oplader. Matrix Industries heeft echter een geheel nieuwe manier gevonden om je accu weer vol te krijgen. Hun smartwatch PowerWatch laadt zichzelf op met jouw lichaamswarmte.

Smartwatches als de Seiko Thermic probeerden eerder al hetzelfde kunstje uit te halen: lichaamswarmte als energiebron. Het probleem is echter dat je behoorlijk wat energie nodig hebt om een processor te laten draaien, waardoor je vaak niet genoeg uit die warmte kunt halen. De PowerWatch is echter de eerste wearable die volledig door hitte wordt opgeladen, dankzij de AMBI Q, een microprocessor die heel weinig energie nodig heeft.

Die processor heeft echter ook flink wat nadelen. De wearable is namelijk alleen in staat om de tijd te tonen, je stappen en slaapkwaliteit te volgen, timers en stopwatches aan te zetten en in de gaten te houden hoeveel energie je opwekt. Dat laatste zie je als een meter gemaakt van blokjes, die rondom je watch face draaien. De blokjes worden voller als je warmer wordt – bijvoorbeeld tijdens het sporten – waardoor er een groter temperatuurverschil ontstaat tussen je huid en de lucht er omheen. Maar verwacht geen notificaties van je telefoon om je pols, want die zitten er niet in. Volgens de fabrikant kunnen die later echter nog wel komen.

Voordeel is dat de energie die je produceert beter aan kan geven hoeveel calorieën je verbrand. Een calorie is namelijk gedefinieerd als hitte-energie. Die informatie krijg je dan ook op je telefoon te zien via Bluetooth. Daarnaast kun je doelen aanzetten voor afstanden en het aantal stappen dat je moet zetten.

PowerWatch

De PowerWatch krijgt een 1.2-inch zwart-wit-display krijgen en bandjes van 18 of 20 milimeter. Op Indiegogo kun je er al eentje reserveren voor 99 dollar (92 euro), die worden naar verwachting in juli 2017 verstuurd. Op het moment dat de PowerWatch in de winkel verschijnt gaat hij 160 dollar kosten.