Numrush

Deze smartwatch herkent wat je aanraakt en dat biedt oneindig veel mogelijkheden

Dat de smartwatch niet doorbreekt bij het grote publiek heeft in mijn ogen één belangrijke reden: het is voor mensen niet duidelijk wat je er mee kunt doen. Apple introduceerde de Apple Watch bijvoorbeeld als een horloge vol apps, alsof het een smartphone was. In de praktijk bleken de apps traag en werden er nauwelijks nuttige toepassingen gemaakt door ontwikkelaars. Inmiddels zet Apple de Apple Watch neer als een product voor mensen met een gezonde levensstijl, in het bijzonder mensen die regelmatig sporten.

Als je het mij vraagt zit er bij smartwatches een hoop potentie in functies waarvan je als gebruiker niks merkt. Dat is lastig om te gebruiken in marketing, maar kan uiteindelijk zorgen dat smartwatches echt nut hebben. Een mooi voorbeeld laat Apple op dit moment zijn met het feit dat je je Mac automatisch kunt unlocken als je je Apple Watch draagt. En dat is nog slechts het begin. Op veel meer plekken zou je een wearable (zoals een horloge) kunnen gebruiken om je (onbewust) te identificeren.

ViBand

Maar er is meer mogelijkheid dan dat. De sensoren in een horloge kunnen worden gebruikt om te detecteren hoe je je hand en vingers beweegt en zelfs welk voorwerp jij vastpakt. Dat tonen onderzoekers van de Carnegie Mellon University in de Amerikaanse stad Pittsburgh aan.

Ze hebben van een smartwatch die je gewoon kunt kopen, de LG G watch, een superslimme wearable gemaakt: de ViBand. Ze hebben de accelorometer in het horloge, die bewegen detecteert opgevoerd, waardoor hij preciezer is geworden. En daardoor kan nauwkeurig worden gedecteerd, hoe je je hand en vingers houdt. In onderstaande video zie je hoe een computer daardoor voorwerpen kan herkennen, maar bijvoorbeeld ook gitaargrepen. Als je gaat nadenken over de mogelijkheden die dit kan bieden…

Er zijn echter nog wel wat problemen met het systeem. Objecten moeten op de één of andere manier trillen of schudden om herkent te worden. Daarnaast moeten de algoritmes helemaal worden ingeregeld op de hand van de gebruiker. Dit kan uiteindelijk waarschijnlijk wel worden geoptimaliseerd, maar op dit moment nog niet. Tot slot zorgt het opvoeren van de sensoren in de smartwatch dat de accu razendsnel leeg loopt. Lastig, wat veel smartwatches die nu maar een dag met de batterij.

Allemaal dingen die uiteindelijk wel op te lossen zijn. En het is dan ook een kwestie van tijd totdat we de toepassingen van deze technologie in de praktijk zullen zien. En op dat moment wordt de smartwatch eindelijk meer dan enkel een geavanceerde fitnesstracker.